Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jako jediný v Česku vlastní pojízdný americký tank Sherman, teď renovuje další pro muzeum generála Pattona

Třicetitunový tank Sherman z druhé světové války zdobil zoologickou zahradu v Plzni dlouhých 13 let. Za tu dobu se na něm ale zub času výrazně podepsal. Dovnitř zatékalo a je prolezlý rzí. V brzké době ale projde proměnou a vrátí se mu jeho původní podoba. Renovaci se věnuje Pavel Rogl, pravidelný účastník Slavností svobody, jenž má jako jediný v Česku legendární tank v pojízdném stavu. Sherman, který město dostalo darem od vnuka generála Pattona, bude zdobit expozici připravovaného muzea.

„Tank stál v zoologické 13 let. Pršelo do něj, takže musíme vyčistit vnitřek a zakonzervovat ho, aby dál nekorodoval a vydržel co nejdéle. Bude to pomníkový tank v muzeu, takže ho musíme zvenčí uvést do stavu v jakém mohl být v roce 1945,“ prozradil Pavel Rogl, který je zároveň velitelem klubu 16. obrněné divize US Army. 

Tank podle Rogla sloužil ještě po válce, takže má na sobě řadu nedobových doplňků, třeba polní telefon. Všechny tyto věci budou muset odstranit. „Dále ho musíme vyčistit, zbavit rzi, nalakovat a vybavit ho veškerými věcmi. Spousta toho chybí, například optika, hledáček, lafety, repliky dobových zbraní, ženijní nářadí a tak dále. Musíme se věnovat i podvozku. Musí se namazat, protože ten tank budeme tlačit. Ještě předtím, než ho do prostoru muzea umístí jeřáb, tak musí být bez problémů tlačitelný,“ vyjmenoval Rogl.

Tank Sherman je jednou z ikon druhé světové války a také právě s těmito stroji dorazili Američané v květnu 1945 do Plzně. Vlastnit takový tank je snem každého sběratele. V České republice jsou k vidění čtyři kusy, ale pouze jeden z nich je...

V posledních dnech se se svými kolegy soustředil hlavně na přípravu Slavností svobody. Po nich se naplno vrhnou do práce na legendárním stroji. „Po celém světě už hledám a sháním doplňky. Díky tomu, že máme zkušenosti s naším tankem, tak máme veškeré manuály a kontakty, takže umíme vše sehnat. Nejvíc práce na tom odvede náš hlavní mechanik Jelly, který dával dohromady i náš tank. Je to plzeňský rodák, civilním jménem Jan Šulc. Náš tank na slavnostech i řídí. Je to borec a opravdu tomu rozumí. Já zajišťuji support, abychom sehnali vše potřebné,“ doplnil.

Tank stál od roku 2011 v plzeňské zoologické zahradě a symbolicky mířil na bývalou podzemní pevnost, kde za války sídlil německý generální štáb protiletecké obrany. Do západočeské metropole se tento symbol osobození dostal díky iniciativě vnuka generála Pattona – George Pattona Waterse. Byl to ovšem také boj. Byrokratický. Kvůli vyřízení všech nutných formalit a povolení napsal potomek slavného generála na 2000 e-mailů a dopisů od prezidenta Václava Klause až po všechny možné americké, německé a české úřady. Když už byly všechny papíry zařízené, zastavil tank kousek před hranicemi německý celník a obrátil kolonu zase zpět na americkou vojenskou základnu ve Vilsecku v Německu. Do věci se nakonec vložil tehdejší americký velvyslanec Norman Eisen a tank zdárně doputoval do cílové destinace.


Odhalení tanku v roce 2011, autor: Natálie Poděbradská, Vojenský historický ústav Praha

Dnes není možní zjistit, zda se tento konkrétní tank v květnu 1945 přímo podílel na osvobození Plzně. Podle historiků ale nepochybně patřil 16. obrněné divizi, která město osvobodila. Po válce se Američané dostali jen k demarkační čáře a jejich technika se vrátila do amerických základen v Německu.

Tank bude ozdobou zážitkového muzea

Už v polovině roku 2026 chce město otevřít nové zážitkové muzeum na věhlasné adrese na Klatovské 19. Jde o dům s interiéry od světově proslulého architekta Adolfa Loose. Po rekonstrukci a úpravách za 253 milionů korun se tam přestěhuje Pattonovo muzeem. Slavný tank pak bude zdobit dvůr, což bude zahrnovat velké dopravní manévry. Třicetitunový kolos bude totiž muset umístit jeřáb přes střechy domů. Uvnitř objektu by měla být zážitková expozice se simulací náletu na Škodovku.

Dům s Loosovými interiéry se promění v muzeum se simulátorem válečného krytu, na dvoře bude i třicetitunový tank

Interiér navržený světově proslulým architektem Adolfem Loosem v domě na Klatovské 19 v Plzni se veřejnosti otevírá jen párkrát do roka. Do budoucna by se to ale mělo změnit. Město chce objekt zrekonstruovat a přestěhovat tam Pattoovo muzeum....

 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Rogl

Štítky Tank, Sherman, osvobození Plzně, Slavnosti svobody, 1945, květen 1945, historie, generál Patton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jako jediný v Česku vlastní pojízdný americký tank Sherman, teď renovuje další pro muzeum generála Pattona  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.