Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Nemocnice rozšiřuje péči o novorozence a nejmenší dětské pacienty do šesti měsíců věku

Péči o novorozence a nejmenší dětské pacienty do šesti měsíců věku rozšiřuje dětské oddělení Klatovské nemocnice. Nově teď nabízí takzvané babymasáže, které eliminují například napětí nebo uleví při bolestech bříška. Zároveň podporují zdravý vývoj dítěte a rozvíjí vztah dítěte k matce.

Maminka se navíc sama naučí vhodné hmaty a postup, jak může masírovat své miminko v domácím prostředí. Babymasáže provádí dětské novorozenecké sestřičky s certifikovaným kurzem vždy v pátek od 9 do 12:30 v dětské ambulanci Klatovské nemocnice. „Službu bohužel nehradí systém zdravotního pojištění. Nicméně terapie v trvání 30 až 40 minut vyjde rodiče na 150 Kč, což je ve srovnání s dalšími poskytovateli v ČR velmi příznivá cena,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Nabídky masáží pro děti od narození do zhruba půl roku věku se napříč celou republikou postupně rozšiřují. Důvodem je prokazatelný pozitivní vliv na vývoj dítěte. Ovlivňují pozitivně organismus hned v několika různých směrech. „Zlepšují třeba prokrvení pokožky, posilují svaly, uvolňují napětí, ulevují od bolestí bříška například při babykolice nebo nadýmání a zároveň pomáhají zlepšit trávení, dýchání i krevní oběh nebo stimulují hmatové senzory dítěte, čímž se u něj podporuje vnímání vlastního těla,“ popisuje vrchní sestra dětského oddělení Gabriela Kubíková.

„Dále pomáhají rozvinout pravidelný spánkový režim, učí dítě relaxovat i se soustředit, zvyšují obranyschopnost imunitního systému a příjemné doteky přinášejí i potěšení a radost,“ dodává vrchní sestra s tím, že pokud masáž doprovází i vlídné slovo maminky, navozují i pocit bezpečí a upevňují vřelý vztah mezi miminkem a maminkou.

U miminka se navozuje pocit bezpečí a jistoty, většinou se spokojeně usmívá a masáž je mu velmi příjemná. Tím dochází k vzájemnému propojení s osobou, která masáž provádí. „Proto maminkám ale klidně i tatínkům vysvětlíme, jak se masáže provádí. Předvedeme, jak správně manipulovat s dítětem při samotné masáži, jednotlivé masážní hmaty a kroky a polohy, jak postupovat. Popíšeme, jaké používat olejíčky a také kdy a kde je nejvhodnější miminko masírovat, případně zodpovíme další konkrétní dotazy k této péči,“ říká dále Gabriela Kubíková.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Klatovská nemocnice, babymasáže, péče o novorozence, bolesti bříška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice rozšiřuje péči o novorozence a nejmenší dětské pacienty do šesti měsíců věku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.