Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Díky dotaci z fondu životního prostředí si školy vybudují na střechách včelí úly, vznikne i květnatá loučka

Do sedmi projektů zaměřených na životní prostředí investuje město Plzeň ze svého fondu přes 680 tisíc korun. Mezi příjemci jsou základní školy, které finance využijí například na projekty Včely na střechách. Díky dotacím vznikne také květnatá loučka v Křimicích a další peníze poputují na údržbu zelené fasády nebo řezy vzrostlých stromů. Poskytnutí dotací schválilo městské zastupitelstvo.

Na celoroční údržbu zeleně, péči o zahradu, zelené střechy i fasády využije 60 tisíc korun z fondu životního prostředí Azylový dům Patronus, jehož výstavbu realizovalo město Plzeň. Péče o zelenou fasádu je totiž specifická a vyžaduje práci profesionální firmy.

O dotaci ve výši 99 tisíc se přihlásil pátý městský obvod Plzeň-Křimice. „V Chebské ulici plánují vybudovat květinovo-liliovou loučku. Nyní se v místě nachází nepořádek, roste tam plevel. Po odstranění náletových dřevin, plevelných rostlin a založení záhonu různých typů lilií a dalších okrasných rostlin se tento prostor zatraktivní,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Tolar (STAN), který má na starost oblast životního prostředí.

Na bezpečnostní řezy listnatých stromů v prostoru Ústředního hřbitova v Plzni a projekt na využití dešťové vody na hřbitovech U sv. Jiří a ve Skvrňanech získá Správa hřbitovů a krematoria 325 tisíc korun. „Údržba stromů je nutná především z důvodu bezpečnosti a také z estetického hlediska. V areálech hřbitovů se nachází vzrostlé staré stromy, u nichž je potřeba zajistit sanaci a úpravu tak, aby nedocházelo k poškození hrobových míst a ohrožení zdraví návštěvníků,“ uvedl náměstek Tolar. Na hřbitovech U sv. Jiří a ve Skvrňanech se pak instaluje nádrž na dešťovou vodu.

„Základní škola Plzeň-Újezd a 25. ZŠ finance využije na projekt Včely na střechách. Cílem je seznámit žáky v rámci výuky s významem včel pro životní prostředí a zvýšit povědomí o včelaření. Obě školy mají na svých střechách umístěné včelí úly. Z fondu bude uhrazen také projekt s názvem Bezpečnostní ořez stromů a výchova veřejnosti k ochraně životního prostředí. O dotaci si zažádala Tělovýchovná jednota Sokol Plzeň," uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková. 

S žádostí uspěla také 4. ZŠ v Kralovické ulici, jež dostane 63 tisíc korun na umístění meteostanice na svou zelenou střechu. „Cílem projektu je monitorování a analýza meteorologických dat, které pedagogové s žáky využijí při výuce klimatických podmínek života, ekologie a koloběhu vody v přírodě,“ doplnil Aleš Tolar.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky životní prostředí, dotace na projekty, květnatá loučka, včely na střechách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky dotaci z fondu životního prostředí si školy vybudují na střechách včelí úly, vznikne i květnatá loučka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.