Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vypravte se na šumavský výlet k obří nádrži s pitnou vodou a rekordně vysokou hrází

Víte, že těsně za česko-německou hranicí na druhé straně Šumavy se na území Bavorského lesa rozkládá obří nádrž s pitnou vodou a impozantně vysokou hrází? Pokud hledáte nový turistický cíl s nenáročnou vycházkou nádhernou přírodou, stačí jen přejet hranici v Železné Rudě a po 26 kilometrech dojedete na velké parkoviště na okraji německé obce Frauenau. K přehradě Trinkwassertalsperre Frauenau pak dojdete po 15 minutách. A můžete ji celou obejít.

Nádrž vznikla v letech 1974 – 1984 přehrazením řeky Kleiner Regen a potoka Hirschbach. Vytvořilo se tak jezero o objemu téměř 22 milionů krychlových metrů. Hráz ze sypaného kamene je vysoká více než 80 metrů. V době dokončení byla nejvýše položenou hrází ve Spolkové republice Německo. Dosahovala až 86 metrů nad základem a je to dosud nejvyšší hráz v Německu. Pro srovnání, nedaleká vodní nádrž Nýrsko na opačné straně hranice v Česku má výšku hráze poloviční, jen 36,2 metrů. Objem má ale podobný, 20,75 milionů krychlových metrů.

Přes 85 metrů vysokou čerpací věž je voda přiváděna potrubím do úpravny pitné vody. Nádrž plní funkci ochrany před povodněmi. Součástí hráze přehrady je malá vodní elektrárna. Dvě Francisovy turbíny mají celkový výkon 617 kW. Vodní elektrárna Lipno má výkon 120 MW, tj. téměř 200 krát větší. Vodní zdroj je chráněn. U nádrže je zakázáno vstupovat na břehy, lovit ryby. Nádrž zásobuje pitnou vodou německé okresy Cham, Deggendorf, Dingolfing-Landau, Freyung-Grafenau, Passau, Regen a Straubing-Bogen.

Kudy se k nádrži dostanete? 

Celou nádrž je možné pohodlně obejít či objet na kole, okruh měří 6,5 kilometru. Pěší turisté si mohou zvolit obtížnější terén po lesní stezce. V tomto případě je potřeba počítat, že budete překonávat kameny a kořeny. Z hráze je nádherný výhled na Malý Roklan, Velký Roklan je v zákrytu. Při cestě autem je možno odbočit před městečkem Frauenau a zaparkovat na parkovišti nedaleko přehradní hráze. Parkoviště je bezplatné.

Z parkoviště vede na hráz značená strmá lesní stezka, která je dlouhá necelý kilometr. Zavede vás i k patě hráze, odkud nevíce vynikne její výška se strmým svahem. Cyklisté, rodiče s kočárky či méně pohyblivější turisté se mohou k hrázi dostat z parkoviště po pohodlné asfaltce, tato trasa měří 1,5 km. Pokud nechcete absolvovat celé okruh kolem nádrže, určitě vás plně uspokojí procházka po hrázi s výhledem na okolní kopce i šumavské hory. Jedná se také o jedno z výchozích míst na Velký Roklan. Jde ale o extrémně náročný trek, který zabere téměř čtyři hodiny. 

FOTOGALERIE: Šumavská přehrada u Frauenau

Pátek, 17. května 2024, 12:52

FOTOGALERIE: Šumavská přehrada u Frauenau
FOTOGALERIE: Šumavská přehrada u Frauenau

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vodní nádrž, vysoká hráz, Trinkwassertalsperre Frauenau, pitná voda, šumavská nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypravte se na šumavský výlet k obří nádrži s pitnou vodou a rekordně vysokou hrází  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.