Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dům s Loosovými interiéry se promění v muzeum se simulátorem válečného krytu, na dvoře bude i třicetitunový tank

Interiér navržený světově proslulým architektem Adolfem Loosem v domě na Klatovské 19 v Plzni se veřejnosti otevírá jen párkrát do roka. Do budoucna by se to ale mělo změnit. Město chce objekt zrekonstruovat a přestěhovat tam Pattoovo muzeum. Projekt za 253 milionů korun z části pokryje evropská dotace. Na dvůr by se měl přesunout také tank Sherman, což bude zahrnovat velké dopravní manévry. Uvnitř objektu by měla být zážitková expozice se simulací náletu na Škodovku.

Od roku 2002 je budova na Klatovské 19 prázdná a jen občas tam zavítá průvodce po Loosových interiérech se skupinkou návštěvníků. Město má dlouhodobý záměr objekt opravit. Nyní se zdá, že se vše pohnulo dopředu. Projekt za 253 milionů korun má být po stavební stránce hotov na konci příštího roku, expozice pak v roce dalším. Město nyní připravuje soutěž na zhotovitele, práce chce odstartovat v červenci.

Do dnešní dnů se dochoval kromě hudebního salonu ještě pánský pokoj a jídelna. V roce 1939 rodina Semlerových emigrovala do Kanady a dům zabrali němečtí okupanti, kteří tam zřídili velitelství wehrmachtu. Na konci války 6. května 1945 byla ve 14:15 v pánském salonu podepsána kapitulace německé posádky. Generál Georg von Majewski se po podpisu listin na místě zastřelil. 

„Základním kamenem celé rekonstrukce je úspěšná žádost o dotaci, která činí 54,4 milionu korun,“ uvedl primátor města Roman Zarzycký (ANO). Vstupní prostory se přesunou do nové dvorní přístavby. Její základní část přimkne k původnímu objektu, druhá část na ni bude kolmá.

„Díky rekonstrukci Klatovské 19 získá Patton Memorial Pilsen větší prostory a dostatečné depozitáře,“ přiblížila mluvčí magistrátu Eva Barborková. Své stanoviště změní i třicetitunový tank Sherman, který daroval Plzni vnuk generála Pattona. K vidění bude ve dvoře zrekonstruovaného objektu na Klatovské třídě. Osobnosti generála a jeho 3. armádě chce město věnovat prostor dvorní přístavby.

Tank bude muset umístit jeřáb přes střechy domů

„Náročná bude nejen rekonstrukce, ale do detailu jsme museli promyslet například i samotný přesun tanku. Ten stojí nyní v zoologické zahradě, z níž ho musíme nejprve dopravit do restaurátorské dílny, poté na Klatovskou 19, kde ho do dvora zvedneme pomocí jeřábu přes budovu,“ popisuje technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Semlerovi se po válce do Plzně vrátili, ale po roce 1948 a nástupu komunistů znovu opustili republiku. Jejich potomci žijí v Kanadě a v Austrálii. Do roku 2002 sídlila na Klatovské 19 armáda, aktuálně je objekt v majetku města.

Z muzea by se mělo stát centrum zážitků, které návštěvníka hned vtáhne do děje, třeba při simulaci náletů na Škodovku. Rekonstrukci objektu zajišťuje Odbor investic Magistrátu města Plzně, autorem přestavby a návrhu expozic je architekt Ludvík Grym.  

„V suterénu provede návštěvníka válečnou Plzní, ukáže mu výrobu zbraní ve Škodovce, dá nasát atmosféry bombardované Plzně, kterou umocní simulátor válečného krytu. Z válečné Plzně návštěvníci vystoupají do prostoru s projekcemi o plzeňském povstání, osvobození i konci války v Plzni a v Evropě. Lidé se seznámí s pobytem americké armády na západě Čech a podobně,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO).

Tank Sherman je jednou z ikon druhé světové války a také právě s těmito stroji dorazili Američané v květnu 1945 do Plzně. Vlastnit takový tank je snem každého sběratele. V České republice jsou k vidění čtyři kusy, ale pouze jeden z nich je...

V prvním patře už si návštěvníci budou moci prohlédnout luxus v podobě zrestaurovaného prvorepublikového interiéru Adolfa Loose. Seznámí se s jeho osobností i s příběhy plzeňských rodin, pro které tvořil. Často se jednalo o židovské podnikatele. Na Klatovské bydlela slavná rodina Semlerových. Více jsme psali ZDE.

Druhé patro se podle návrhu bude věnovat poválečné atmosféře a  skepsi z nové totality. Část expozice se zaměří také Slavnosti svobody, veterány druhé světové války, jejich příběhy a prezentaci darů, které muzeu během svých návštěv Plzně věnovali. Obsahovou stránku muzea připravuje Plzeň – TURISMUS, který provozuje Patton Memorial Pilsen.

 

Chci, aby návštěvníci viděli byt a měli k tomu i zábavnou show, říká oblíbený průvodce po Loosových interiérech

Jiří Petrásek není ledajaký průvodce. Každá prohlídka Loosovým interiérem, kterou velmi poutavým a zábavným způsobem vede, končí potleskem a úsměvy na tvářích návštěvníků. To je také pro něj ta největší odměna. Sám o sobě říká, že jeho negativní...

Ohodnoť článek

Foto Vizualizace projektu: Útvar koncepce a rozvoje města Plzně

Štítky Pattonovo muzeum, Patton Memorial Pilsen, rekonstrukce, Loosovy interiéry, Klatovská 19, interaktivní muzeum, simulátor krytu, nálet na Škodovku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům s Loosovými interiéry se promění v muzeum se simulátorem válečného krytu, na dvoře bude i třicetitunový tank  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.