Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prvním mládětem v plzeňské zoo je kůzle, loni slavili úspěchy se lvíčaty i raritním prvoodchovem vzácné želvy

Zmodernizovaný výběh lvů berberských, úspěšné odchovy i návštěvnický rekord. Tak by se dal ve zkratce shrnout uplynulý rok v plzeňské zoologické zahradě. Chlubili se například lvími trojčaty, roztomilými lemury a obrovský úspěch zaznamenali jako tradičně u plazů, kdy se jim podařilo rozmnožit vzácnou želvu trpasličí. Plzeňanům se vůbec poprvé představil kivi hnědý a lemur korunkatý. Zahrada už také oznámila první letošní mládě. Jde o kůzle kozy girgentánské.

FOTO: Zoologická zahrada po 20 letech přebudovala výběh pro lvy berberské, mají více prostoru

Hned za hlavním vchodem do plzeňské zoo se rozprostírá kompletně přebudovaný výběh pro lvy berberské, který dnes zoologická zahrada slavnostně představila veřejnosti. Lvi budou mít k dispozici větší venkovní plochu s pahorky a stromy...

 

Zoo Plzeň je 5. nejnavštěvovanější zoo v ČR a dlouhodobě se řadí mezi 15 předních turistických cílů. K počátku roku 2022 chovala 7044 zvířat v 1172 druzích.

Po dvou letech s covidem si lidé opět našli cestu do Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Konečné číslo se zastavilo na 512 682, čímž byl pokořen rekord z roku 2019, kdy zahradu navštívilo 504 984 návštěvníků. Za 96 let existence zoo se hranice půl milionu návštěvníků překonala pouze dvakrát.

Největší úspěch měl loni u návštěvníků nově přebudovaný výběh lvů za víc než 30 milionů korun, řekl ředitel Jiří Trávníček„Postavili jsme i několik dalších nových expozic. Museli jsme zrušit lemuří ostrov a udělali jsme tam krásný nový výběh, udělali jsme unikátní expozici pro burianosaura augustai, což byl jediný dinosaurus objevný v České republice, a okolo něj jsme udělali botanickou expozici reliktů z druhohor. Udělali jsme pro plameňáky a ptáky Středozemí úplně nový nádherný výběh s vyhlídkou," vyjmenoval ředitel.

Plameňáci i oblíbení lemuři kata mají v plzeňské zoo nové výběhy, kvůli ptačí chřipce i neukázněným návštěníkům

Až dosud obývali plameňáci otevřený výběh s jezírkem, což byl ale problém, pokud by se objevilo riziko spojené s šířením ptačí chřipky. Zahrada proto nechala zbudovat zbrusu novou voliéru. Kromě ní přibyla také nová expozice Mokřady Albufera, jež...

 

„Mláďaty nás loni potěšili například lemur bělohlavý, dikdik Kirkův, kapybary, rysové červení, jeřábi mandžuští, lvi berberští, promyky bažinné velbloudi, zajíci běláci a mnoho dalších,“ vyjmenoval mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

S naprosto raritním úspěchem se zahrada pochlubila u želvy trpasličí. Šlo zároveň o historicky první odchov této vzácné želvičky v plzeňské zoo. Tento plaz dorůstá do maximální délky pouhých osm centimetrů, od čehož je odvozeno i její pojmenování.

Kivi obývá expozici s novozélandskými sovkami nedaleko plameňáků a Tropického pavilonu.

Kromě toho přicestovaly do Plzně i úplně nové druhy, které tam dosud nebyly k vidění. Jde například o zástupce z Nového Zélandu – kiviho hnědého. „Plzeňský kivi se jmenuje Tuatahi, což znamená první a je to pro chov v Plzni dosti symbolické. Jsou mu čtyři roky a přijel z Vogelparku Avifauna v západním Nizozemsku. Krmí se hlavně žížalami. Tento druh chová aktuálně pouze sedm zahrad v Evropě a plzeňská zoologická zahrada je po zlínské zoo druhou v ČR,“ informovala zahrada.

Jako vánoční dárek si pak ke konci roku nadělila zahrada další novinku v podobě páru lemura korunkatého. V České republice je spatříte jedině v Plzni.

Plzeňská zoo si nadělila vánoční dárek v podobě nového druhu lemura, chová ho jako jediná v republice

Zoologická zahrada v Plzni se pochlubila novým přírůstkem, kterým je lemur korunkatý. Tento druh zoo nikdy dříve nechovala, takže to bude pro ošetřovatele velká výzva. Se vzácnými poloopicemi ale mají své bohaté zkušenosti. Jako jediní v...

 

Pro letošní rok má zoo další novinky. Hned na začátku ledna představí unikátní expozici pro plazy. „Udělali jsme úžasné terárium pro nebizarnější plazy světa. Je to pro unikátní zmije z Íránu, z íránsko-Irácké hranice. Nemá ani české jméno, pouze latinské, což by se dalo říct něco jako pazmije prapavoučí a jsme první zoo na světě, která je bude chovat," dodal ředitel Jiří Trávníček.

První letošní mládě je kůzle

„V pondělí ráno přivítal chovatele na statku Lüftnerka samec plemene kozy domácí, konkrétně jde o kozu girgentánskou původem ze Sicílie. Mládě se narodilo v noci z 1. na 2. ledna. Mezi první přírůstky tradičně patří jehňata a kůzlata ze statku, nebo obyvatelé terárií,“ prozradil Vobruba.

Loni bylo prvních mláďat hned několik stovek. Jednalo se totiž o rybičky z expozice Česká řeka. V roce 2021 přišlo jako první na svět mládě drápkaté opice tamarína bělohubého. Před třemi lety se Plzeň radovala z narození šimpanzice Caily.  Jednalo se tehdy o ohromný úspěch v rámci celé republiky, neboť za poslední dvě dekády jsou odchovy šimpanzů velmi ojedinělé. Caila je dnes velkou celebritou a miláčkem chovatelů i návštěvníků.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Zoo Plzeň

Štítky Zoo Plzeň, první mládě, koza domácí, kivi, lemur, lvíčata, zoologická zahrada, přehled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním mládětem v plzeňské zoo je kůzle, loni slavili úspěchy se lvíčaty i raritním prvoodchovem vzácné želvy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.