Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Akva Tera slaví 60. výročí, jako první na světě odchovala varany modré, pyšní se i dalšími vzácnými druhy

Už neuvěřitelných 60 let mohou lidé obdivovat jedovaté hady, krokodýly, varany nebo různé druhy žab a ryb v pobočce plzeňské zoologické zahrady známé jako Akva Tera. Během několika dekád prošla expozice řadou proměn a zažila i velké události jako byla například Světová výstava sklípkanů. Chovatelé si taktéž připsali řadu úspěchů.

Jestli se něčím může plzeňská zoologická zahrada pyšnit, tak jsou to úspěchy s terarijní a akvaristickou expozicí. Nápad na zřízení zcela samostatného pavilonu pro ryby a drobné plazy přišel v době, kdy se zahrada stěhovala v 60. letech 20. století z Doudlevec do nového areálu na Lochotíně. V roce 1962 se tak Akva Tera poprvé otevřela, a to v přímo v centru města poblíž Velké synagogy.

Akva Tera nejprve chovala v teráriích a akváriích třeba i jedovaté hady, kobry, mamby, chřestýše, krokodýly, velké druhy žab a malé savce. Později se změnila spíše na akvarijní expozici. V době otevření platili lidé za vstup korunu, děti pak 50 haléřů. Rok po otevření začala Akva Tera chovat prvního velkého hada – krajtu tygrovitou. Během let prošly prostory řadou proměn. Ta nejrazantnější proběhla v letech 1999 až 2001.

Akva Tera před rekonstrukcí v 90 letech

Zásadním úkolem zahrad není jen své svěřence představovat veřejnosti, ale také se starat o zachování a rozmnožování těchto živočichů. Plzeňská zoo tak například jako první na světě odchovala varany modré, kteří se vylíhli právě v Akva Teře. Další jedinečné odchovy se podařily u druhů jako je varan černý, krajta zelená, Gekon Philodryas baroni a krokodýl čelnatý. Dalším unikátním počinem byla v roce 2005 „Světová výstava sklípkanů“, kdy bylo v Plzni k vidění 180 druhů těchto pavouků.

„Expozice umožňuje návštěvníkům pokochat se exotickou přírodou v centru města. Kromě ryb, plazů a obojživelníků jsou zde chováni i bezobratlí živočichové. I zdejší expozice jsou vytvářeny tak, aby modelovaly skutečný biotop. Návštěvník zde najde prales, poušť, obyvatele sladkých vod i korálového moře,“ popisuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Jedinečné zvířecí unikáty

První zastávka evokuje život ve vodách jihoamerického pralesa s matamatou třásnitou, která je v přirozeném prostředí takřka neviditelná. Nejstarší matamata i v zázemí žijící chovná samice krokodýla čelnatého patří mezi živočichy žijící v plzeňské zoo již skoro 40 let.

O současný vzhled, kolekci a zaměření Akva Tery se zasloužil tým v čele s Vítězslavem Honsou. Logo s pralesničkou vytvořil Pavel Žilák. Akva Tera je otevřena denně. Od roku 2001 ji navštívilo na 350 000 návštěvníků, průměrná roční návštěvnost je kolem 16 000 osob.

„Druhá expozice je věnována sušším oblastem ostrova Madagaskar, žije zde mimo jiné ohrožená želva paprsčitá. Jedna ze současných největších expozic přiblíží močálové porosty deštného lesa Jižní Ameriky, zde žijí vzácné draceny guyanské. Sladkovodní akvárium evokuje biotop jihoamerického jezera,“ říká Vobruba.

V dalším akváriu mohou lidé obdivovat například stříkouna. Tato zvláštní ryba sestřeluje proudem vody hmyz z větví nad hladinou. Tento způsob lovu mohou obdivovat návštěvníci i v rámci komentovaných krmení. Další tři akvária se věnují životu na korálových útesech.

Velký úspěch sklízejí také takzvané šípové žáby, tedy pralesničky z Jižní a Střední Amerky. „Důvodem, přitahujícím pozornost, je jejich barevnost a zprávy o jejich jedovatosti. Pozorovat můžete například pralesničku harlekýn, která je v logu expozice. V pralesních expozicích jihovýchodní Asie a Nové Guineje nechybějí zástupci stromových varanů a také atraktivní, obtížně chovatelná krajta zelená,“ dodal Vobruba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Plzeň

Štítky Zoo Plzeň, Akva Tera, 60. let, výročí, odchovy, akvaristika, teraristika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akva Tera slaví 60. výročí, jako první na světě odchovala varany modré, pyšní se i dalšími vzácnými druhy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.