Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prvním letošním mládětem v plzeňské zoo je tamarín bělohubý

Většinou se u tohoto druhu drápkaté opice rodí dvojčata, tentokrát to však byl jedináček. Na svět přišel už druhého ledna, s pózováním fotografům pár týdnů vyčkával. Odchov tamarínů je v plzeňské zoo velmi úspěšný. Tyto ani ne půlkilové opice se dožívají až 15 let, o mládě se stará i samec.

Tamarín bělohubý obývá Jižní Ameriku, živí se drobnými bezobratlými, sladkým ovocem nebo květy. I s ocasem může měřit až 65 centimetrů a váží do 460 gramů Žijí ve skupinách, kde se o mláďata starají i samci

„Péči má zatím zejména otec. V souvislosti s velkou členitou expozicí v Tropickém pavilonu, velkou tlupou, neustálým pohybem a starostlivostí samce o drobečka na zádech, vznikla fotografie až v minulých dnech,“ popsal mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Chov drápkatých opic má v Plzni už dvacetiletou tradici. V roce 2000 přicestoval do zahrady tamarín pinčí. Dnes tu najdete i další druhy jako je tamarín žlutoruký, vousatý, sedlový a bělohubý. Kromě toho jsou zde také tři druhy kosmadů.

„Chov je velmi úspěšný a některé druhy se rozmnožují i 2x do roka. Mláďata lze v pavilonu spatřit prakticky stále. Jedná se o jedny z nejpopulárnějších obyvatel zoo. Spolu s nimi žijí pásovci, opice mirikiny nebo dikobrazům příbuzní kuandu obecní,“ dodal mluvčí.

V roce 2020 jako první mládě v zoo přivítali šimpanzici Cailu. Na svět přišla na Nový rok odpoledne. Jednalo se o velký úspěch v rámci celé republiky, neboť za poslední dvě dekády jsou odchovy šimpanzů velmi ojedinělé. O rok dříve se z prvního přírůstku radovali prvního ledna, kdy na svět přišlo mládě africké antilopy vodušky červené. Tento druh je v zoo úspěšně chován od roku 2003.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, tamarín, mládě, opice, Martin Vobruba, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním letošním mládětem v plzeňské zoo je tamarín bělohubý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.