Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Za srážku dvou tramvají, při které se zranilo téměř 30 lidí, může řidič zadní soupravy, uzavřela inspekce

Jedna z cestujících si skřípla prsty ve dveřích tramvaje. Ostatní spustili poplach a řidička proto rychle zastavila. Řidič soupravy jedoucí za ní, ale včas nereagoval a došlo ke střetu. Nehoda se udála loni na rušné Karlovarské třídě v Plzni. Záchranáři ošetřili 27 lehce zraněných pasažérů. Hůře dopadla tramvajačka. Drážní inspekce již případ uzavřela, policie se jím nadále zabývá.

„Bezprostřední příčinou bylo nedodržení podmínek jízdy,“ stojí v závěrečné zprávě Drážní inspekce. K nehodě došlo mezi zastávkou Pod Záhorskem a Zoologická zahrada. Tramvaj č. 4 narazila do zadní části soupravy linky č.1, která před ní nečekaně zastavila. Ve své výpovědi řidič s dvanáctiletou praxí uvedl, že kontroloval ve zpětných zrcátkách, zda se ve voze všichni drží. Souprava před ním ale náhle zastavila a on dle svých slov nestihl ani otočit hlavu a zareagovat. Vinu nechtěl na nikoho házet. Byla to jen nešťastná shoda náhod, sdělil. Situace litoval.

Chtěla pomoci cestující, která si skřípla ruku ve dveřích

Řidička z druhého vozu uvedla, že se v kabině rozezněla varovná signalizace od cestujících. Proto zastavila a zjišťovala, co se stalo. „Cestující ji řekli, že má paní skřípnutou ruku ve dveřích. Běžela až na druhý konec tramvaje, kde zjistila, že má paní přivřenou ruku mezi rámem a jednodílným křídlem dveří. Pokusila se uvolnit ruku, ale nepodařilo se jí to. Proto běžela zpět na stanoviště, aby centrálně otevřela dveře. Než stačila doběhnout, došlo k nárazu, při kterém upadla,“ uvádí zpráva Drážní inspekce.

Dál si už žena nic nepamatovala. Zavládl totiž zmatek a na místě bylo hodně zraněných. „Celková bilance zraněných byla 28 osob. Nejtěžší zranění utrpěla řidička tramvaje, kterou jsme se středně těžkými zraněními transportovali záchranáři na akutní příjem Fakultní nemocnice v Plzni. Zbylé osoby, včetně pěti dětí, utrpělo lehčí zranění a po prvotním ošetření putovaly do FN Plzeň na Lochotíně a na Borech a také do Mulačovy nemocnice,“ sdělila tehdy mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Škoda na vozech dosáhla dle inspektorů na 1 363 771 korun. Případem se zabývá policie, která aktuálně čeká na výsledky znaleckých posudků. Mluvčí dopravních podniků René Vávro pro server iDNES uvedl, že s řidičem vedli interní kázeňské řízení. K dalšímu případnému postihu se nechtěl vyjadřovat.

Ohodnoť článek

Foto Drážní inspekce, HZS Plzeňského kraje

Štítky Srážka tramvají, nehoda tramvají, větší počet zraněných, Karlovarská třída, Drážní inspekce, závěrečná zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za srážku dvou tramvají, při které se zranilo téměř 30 lidí, může řidič zadní soupravy, uzavřela inspekce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.