Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Babyboom v plzeňské zoo, prvních mláďat v letošním roce je hned několik stovek

Tentokrát to není žádná roztomilá drápkatá opička nebo malý šimpanz jako v předchozích letech. Prvními mláďaty letošního roku jsou rybičky! O kuriozitu se podělila plzeňská zoo s tím, že se jedná o chladnomilnou rybu z jihovýchodu Severní Ameriky. V akváriích ji lidé zahlédnou jen velmi ojediněle.

„Hned 2. ledna se v zázemí expozice Česká řeka narodilo (vykulilo) několik stovek jelečků duhových. Tato atraktivní chladnomilná rybka pochází jihovýchodu Severní Ameriky, států Alabama, Gorgie a Tennessee. Dorůstá do osmi centimetrů a snáší teplotu vody už od šesti do dvaceti šesti stupňů. Žije v hejnech a v době tření samečkové září červenými a modrými odlesky,“ popisuje kurátorka expozice Miroslava Palacká.

Do zoologické zahrady v Plzni se dostalo deset mladých jedinců na jaře loňského roku. Po dosažení dospělosti se v misce s malými oblázky vytřeli. „K úspěšnému odchovu byly jikry přemístěny do připraveného malého akvária, kde se po vykulení potěr rozplaval a začal přijímat svou první potravu, čerstvě vylíhlé trepky. Tento potěr je již pátým úspěšným líhnutím tohoto druhu,“ dodala Palacká.

Prvním mládětem loňského roku byl tamarín bělohubý, který většinou přichází na svět ve dvojicích. Loni to ale byl jedináček. Tyto ani ne půlkilové opice se dožívají až 15 let, o mládě se stará i samec. Chov drápkatých opic má v Plzni už více než dvacetiletou tradici. V roce 2000 přicestoval do zahrady tamarín pinčí. Dnes tu najdete i další druhy jako je tamarín žlutoruký, vousatý, sedlový a bělohubý. Kromě toho jsou zde také tři druhy kosmanů.

V roce 2020 jako první mládě v zoo přivítali šimpanzici Cailu. Na svět přišla na Nový rok odpoledne. Jednalo se o velký úspěch v rámci celé republiky, neboť za poslední dvě dekády jsou odchovy šimpanzů velmi ojedinělé. Dnes jsou Caile dva roky. Šimpanzí tlupa se ale návštěvníkům ještě celá neukazuje, neboť se seznamuje s novým obyvatelem – samcem Siri, jenž nahradil loni uhynulého Baska.

Klenot plzeňské zoo oslavil své druhé narozeniny v ústraní, šimpanzí slečnu Cailu teď návštěvníci nemohou vidět

Své druhé narozeniny oslavila šimpazice Caila, která je ozdobou plzeňské zoo. Podle jejích ošetřovatelů z ní prý roste zdravý a sebevědomý příslušník svého druhu, který postupně získává patřičné dovednosti a návyky ve skupině dospělých zvířat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, mládě, první mládě, tamarín, šimpanz, jeleček, Severní Amerika, Alabama, Tennessee, Siri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babyboom v plzeňské zoo, prvních mláďat v letošním roce je hned několik stovek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.