Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Fakultní nemocnice letos investuje přes miliardu korun do nového vybavení i kybernetické bezpečnosti

Fakultní nemocnice (FN) Plzeň má letos větší rozpočet než město nebo Plzeňský kraj. Celkem chce investovat 1,25 miliardy korun. Nemocnice chce pořídit například nové přístrojové vybavení i zahájit přípravy výstavby nových pracovišť. V neposlední řadě se zaměří i na kybernetickou bezpečnost.

FN Plzeň, největší zdravotnické zařízení na jihozápadě Čech, chce investovat devítinu předpokládaného letošního rozpočtu, který má činit 11,25 miliardy korun. Loňský obrat nemocnice byl 11 miliard a ten rok skončila FN s kladným výsledkem 850 milionů korun. Nemocnice podle jejího ředitele Václava Šimánka dokončila několik zásadních projektů financovaných z evropských fondů, státního rozpočtu i vlastních zdrojů.

Mezi další loňské investice patřila například kompletní rekonstrukce budovy Transfuzního oddělení, výstavba nového stacionáře pro Kliniku pneumologie a ftizeologie nebo rekonstrukce výtahů na Lochotíně či porodních pokojů. FN dala peníze i na nákup nemovitosti pro vybudovaní nového bistra v areálu na Borech.

„Mezi těchto pět projektů patří například dokončení rozsáhlé rekonstrukce Metabolické JIP na I. interní klinice, jejíž celkové náklady byly 109 milionů korun. Dalším projektem byla obnova a modernizace zobrazovací techniky v celkové hodnotě 360 milionů korun,“ uvedl Šimánek příkladem.

Plán letošních investic počítá s tím, že 840 milionů dá FN z vlastních zdrojů a 410 milionů z dotací, z nichž bude 80 procent z EU a 20 procent ze státního rozpočtu. Letos FN Plzeň uspěla v programu IROP s pěti projekty v celkové výši dotace 240 milionů korun pro rozvoj kybernetické bezpečnosti. Program Národní plán obnovy pomůže nemocnici s nákupem přístrojů pro onkologii a hematoonkologii za celkem 300 milionů korun a s pořízením robotického rehabilitačního přístroje za celkem 50 milionů, z toho je 20 milionů dotace.

Fakultní nemocnice zrekonstruovala metabolickou JIP pro pacienty v kritickém stavu a zahájila rozšíření Kardiologické kliniky

Kompletně zrekonstruovanou metabolickou jednotku intenzivní péče otevřela Fakultní nemocnice Plzeň. Sloužit bude pacientům v nejkritičtějších stavech, například při selhání orgánů. Jedná se o investici za 109 milionů korun. Zároveň fakultní...

„Letos je pro nás zásadní dokončení výstavby nových pracovišť na Kardiologické klinice za 180 milionů korun. Dále se účastníme výzvy na podporu výstavby pavilonu infekčních chorob, kde očekáváme celkové náklady až jednu miliardu korun a dotaci bychom mohli získat zhruba 400 milionů korun. Zároveň jsme připraveni soutěžit zhotovitele stavby pro pavilon chirurgických oborů, kde je hotová projektová dokumentace. Optimistický odhad směřuje začátek výstavby do roku 2025,“ upřesnil Šimánek.

V letošním roce odhaduje nemocnice celkové náklady na 11,25 miliardy korun. Z toho na spotřebu materiálu půjdou čtyři miliardy a přes dvě miliardy na léčiva. Nárůst očekává nemocnice také u osobních nákladů, kde předpokládá náklady ve výši 5,25 miliardy korun. FN Plzeň loni provedla 1 085 558 ambulantních vyšetření, 60 542 hospitalizací a měli tam 2 801 porodů.

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice Plzeň

Štítky Fakultní nemocnice, FN Plzeň, investice, nákup vybavení, nové přístroje, kybernetická bezpečnost, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice letos investuje přes miliardu korun do nového vybavení i kybernetické bezpečnosti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.