Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opustili nás v roce 2023: Oblíbení veteráni i uznávaní experti v oblasti zdravotnictví a dopravy

Období vánočních svátků a blížící se konec roku je o setkání s našimi nejbližšími, ale také o vzpomínaní na ty, kteří nás opustili. Letos odešla celá řada významných osobností spjatých s Plzní i celým Plzeňským krajem. Zavzpomínejte s námi na ty, jež už tu s námi nejsou.

Váleční veteráni

Ze Spojených států přišla letos v březnu smutná zpráva o úmrtí oblíbeného veterána a pravidelného účastníka Slavností svobody Richarda G. Piepera. Zemřel ve věku 99 let ve svém domě. „Byl to pozoruhodný člověk, který dokázal cokoli opravit, vyrobit, postavit a měl přímo encyklopedickou paměť na vtipy. Miloval svou rodinu, miloval svého Boha, miloval své přátele a miloval Plzeňany, které každoročně navštěvoval na Slavnostech svobody,“ uvedla jeho dcera Christina Pieper-Bigelow.

Ve věku nedožitých 102 let nás letos opustil další osvoboditel Plzně a jihozápadních Čech Robert Muthersbaugh. Muthersbaughovi bylo pouhých 23 let, když se svými spolubojovníky z 16. obrněné divize vstoupil na konci války do Plzně. Na tyto dny vždy rád vzpomínal a Čechy označoval za jedny z nejšťastnějších lidí, které kdy potkal.

Experti ve svých oborech

Nejen lékařský svět zasáhla v polovině února zpráva o úmrtí uznávaného lékaře Vladislava Třeška. Více než dvacet let stál v čele Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Jako její přednosta z ní vybudoval prestižní lékařské pracoviště. Za svou celoživotní práci získal státní vyznamenání. Třeškovi bylo pětašedesát let.

Ve věku pouhých 44 let nečekaně zemřel přední český odborník na veřejnou dopravu Jiří Kohout. Otec tří dětí dlouhá léta působil ve strukturách Plzeňských městských dopravních podniků. Smutná zpráva zasáhla nejen odbornou veřejnost, ale i fanoušky veřejné dopravy. Jiří Kohout totiž patřil mezi její velké popularizátory, komplexně například zpracoval historii plzeňských trolejbusů.

Mnoho řidičů zamrzela také zpráva o odchodu Václava Ircinga, který patřil mezi špičky v oboru bezpečnosti provozu. Bezpočet lidí připravoval na zkoušky v autoškole a více než 35 let zastával pozici koordinátora BESIPu Ministerstva dopravy pro Plzeňský kraj. V této funkci se podílel na pořádání osvětových a vzdělávacích akcí, kterými prošly tisícovky dětí. Ircing zemřel ve věku nedožitých pětasedmdesáti let.

Smutek na Západočeské univerzitě

Západočeská univerzita v Plzni se letos několikrát zahalila do smutku. Ve věku 90 let zemřel v pondělí 28. srpna první rektor nové ZČU Jiří Holenda. V jejím čele stál do 28. února 1998 a zasloužil se o její vznik. Ještě než se stal historicky prvním rektorem na ZČU, působil Jiří Holenda od roku 1990 jako poslední rektor bývalé Vysoké školy strojní a elektrotechnické v Plzni.

Ve věku 82 let zemřel Zdeněk Vostracký, vysokoškolský pedagog, uznávaný vědec a emeritní rektor Západočeské univerzity v Plzni. V čele univerzity stál profesor Vostracký dvě volební období v letech 1998 – 2004. Významně přispěl k jejímu rozvoji.

V letošním roce nás opustil další expert - Milan Brumovský, který byl světově uznávanou osobností současné jaderné energetiky. Byl jedním ze zakladatelů moderních metod řízení životnosti tlakových nádob reaktorů, nositel celé řady mezinárodních ocenění a autor mnoha odborných publikací. Přednášel také na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni. Bylo mu 88 let.

Politici, osobnosti z oblasti kultury i spoluzakladatelka nadačního fondu

Ve věku 80 let zemřel bývalý starosta a zastupitel Plzeňského kraje Jan Neoral. Novinářům to zkraje roku oznámila jeho dlouholetá partnerka, televizní a rozhlasová scenáristka a dramaturgyně Šárka Kosková. Neoral byl jako starosta obce Trokavec na Rokycansku známý především bojem proti stavbě amerického protiraketového radaru v Brdech.

Také Plzeň vzpomněla na psycholožku, kritičku a disidentku komunistického režimu Danu Němcovou, která zemřela v dubnu ve věku 89 let. V roce 2011 převzala prestižní Cenu 1. června, kterou město Plzeň uděluje zejména za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod.

Na konci srpna se chodská metropole zahalila do smutku. Ve věku šestasedmdesáti let zemřela oblíbená zpěvačka Jana Hojdová, rozená Kuželová. Každoročně patřila mezi hvězdy domažlických Chodský slavnostní a byla autorkou a režisérkou mnoha pořadů těchto největších folklorních oslav v Česku. Od malička měla k hudbě velmi blízko, ostatně jako celá její rodina.

Po krátké a těžké nemocni zemřela Ladislava Blümelová, spoluzakladatelka nadačního fondu Šance onkoláčkům. O její neúnavné pomoci těžce nemocným dětem svědčí i to, že v roce 2017 získala ocenění Žena regionu. Smutná zpráva zdrtila všechny, kteří rodačku z Přeštic znali.

Ve věku čtyřiadevadesáti let zemřel bankéř a plzeňský rodák Richard Salzmann, někdejší generální ředitel Komerční banky a senátor za ODS. Informaci potvrdila jeho dcera Eva Salzmannová. Salzmann se narodil 10. května 1929 v Plzni, byl prapravnukem zakladatele tamního vyhlášeného hostince U Salzmannů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Duzbabová Zuzana

Štítky smuteční oznámení, opustili nás, nekrolog, 2023, přehled

Opustili nás v roce 2023: Oblíbení veteráni i uznávaní experti v oblasti zdravotnictví a dopravy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.