Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřela Dana Němcová, disidentka, psycholožka, chartistka a také držitelka plzeňské Ceny 1. června

Také město Plzeň vzpomíná na psycholožku, kritičku a disidentku komunistického režimu Danu Němcovou, která dnes zemřela ve věku 89 let. V roce 2011 převzala prestižní Cenu 1. června, kterou město Plzeň uděluje zejména za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod.

Dana Němcová vždy pomáhala slabým a bezmocným. Jedna z nejvýraznějších tváří českého disentu organizovala podporu pro Plastic People of the Universe, stála u vzniku Charty 77 i Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, pro své protirežimní postoje se ocitla i ve vězení. Byla matkou sedmi dětí, ochránkyní lidských práv, psycholožkou poradny pro uprchlíky, předsedkyní správní rady Výboru dobré vůle Olgy Havlové, členkou Rady vlády ČR pro lidská práva. Zasedala i v parlamentu.

Z podpory undergroundové skupiny Plastic People of the Universe na konci roku 1976 vznikla Charta 77, ve které Němcová viděla cestu, jak si v době normalizačního režimu po okupaci "zachovat identitu a důstojnost". V roce 1979 byla šest měsíců vězněna v Ruzyni a následně podmínečně odsouzena ke dvěma letům odnětí svobody za podvracení republiky. Poté jako nepřítel socialistického státu směla pracovat jen jako uklízečka a domovnice. Součástí jejího života se staly výslechy a domovní prohlídky: „Když v pět ráno zazvonil zvonek, bylo to, jako když vás kopne kůň, chodily domovní prohlídky," vzpomínala Dana Němcová. Zatčena byla i v době "Palachova týdne" v lednu 1989.

Němcová byla nejen jedním z prvních signatářů a později i mluvčích Charty 77, ale spoluzaložila i Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), tedy organizaci, která pomáhala obětem komunistického bezpráví. Po listopadu 1989 stála u zrodu Občanského fóra a do voleb v roce 1992 působila jako poslankyně Federálního shromáždění. Po rozpadu Občanského fóra se stala členkou klubu Občanského hnutí. Také předsedala správní radě Výboru dobré vůle Olgy Havlové, který dodnes pomáhá lidem se zdravotním postižením, opuštěným dětem, seniorům a nemocným. Založila Poradnu pro uprchlíky a Centrum pro otázky migrace.

Komunisté protest v Plzni tvrdě potrestali

Cena 1. června se předává na slavnostním zasedání Zastupitelstva města Plzně konaného na počest velmi bouřlivých událostí 1. června 1953, kdy Plzeňané protestovali proti měnové reformě. Šlo o první vystoupení proti komunistickému režimu v tehdejším Československu. Dnes se označuje jako Den prvního zvonění. Do protestní akce se zapojilo 20 tisíc lidí, kteří na necelý den ovládli značnou část města a až večer jejich neposlušnost potlačily přivolané ozbrojené posily. Během povstání bylo na obou stranách zraněno kolem 250 osob.

Toto vůbec první povstání proti komunistickému režimu v Evropě však tehdejší režim potlačil a utajil. V souvislosti s nepokoji bylo v Plzni odsouzeno v politických procesech 331 osob, někteří až na 14 let vězení. Celkem 50 rodin bylo vystěhováno z města do zapadlých pohraničních obcí, celá řada lidí přišla o práci a mnozí byli léta diskriminováni.

Cenu 1. června udělovanou od roku 1993 již v Plzni získalo téměř 30 osobností. Naposledy ji loni získal biskup Václav Malý, kněz a stejně jako Dana Němcová i jeden z mluvčích Charty 77. Oba byli navíc celoživotní přátelé. Držitelem ceny je vedle Dany Němcové i bývalý prezident Václav Havel, spisovatel Jiří Gruntorád, získal ji například jako vůbec první Pavel Tigrid, dále Jaromír Štětina, Jefim Fištejn, Ivan Medek, Jan Šibík, Jiří Stránský nebo Jacques Rupnik, socioložka Jiřina Šiklová, Rudolf Battěk a in memoriam také básník, publicista a politický vězeň Ivan Magor Jirous. Cenu obdržel také signatář Charty 77, novinář, publicista, spisovatel a dramatik Ivan Binar, filozof Ladislav Hejdánek a loni ji město udělilo in memoriam příslušníkovi protinacistického odboje romské národnosti, plzeňskému rodákovi Josefu Serinkovi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch, Plzen.eu

Štítky Dana Němcová, úmrtí, smuteční oznámení, Cena 1. června

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela Dana Němcová, disidentka, psycholožka, chartistka a také držitelka plzeňské Ceny 1. června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.