Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nečekaně zemřela lékařská legenda, profesor a světově uznávaný chirurg Vladislav Třeška

Nejen lékařský svět zasáhla zpráva o úmrtí uznávaného lékaře Vladislava Třeška. Více než dvacet let stál v čele Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Jako její přednosta z ní vybudoval prestižní lékařské pracoviště. Za svou celoživotní práci získal státní vyznamenání. Třeškovi bylo pětašedesát let. Zprávu o jeho úmrtí přinesl dnes cévní chirurg z FN Plzeň Jiří Moláček.

Vladislav Třeška se už na základní škole zajímal o lékařství a navštěvoval zdravotnický kroužek. Podle jeho slov ho k tomu nikdo nevedl. Chtěl zkrátka vědět, jak pomoci kamarádům, kdyby se náhodou při sportu zranili. „Kroužek vedla zdravotní sestřička praktického lékaře paní Hašková, ta nás zajímavou formou přitáhla k medicíně. Dodnes před jejími výukovými metodami smekám. Všechny nás to moc bavilo. Když jsem pak šel do Plzně na gympl v tehdejší ulici Pionýrů, už jsem věděl, že chci dělat medicínu,“ vzpomínal Třeška v rozhovoru pro lednové Radniční listy.

Třeška je autorem mnoha odborných monografií, počet jeho domácích i zahraničních publikací je více než 400. Byl také častým hostem domácích a zahraničních odborných fór, absolvoval jich už více než 800.

Následovala studia na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. V roce 1999 byl jmenován profesorem chirurgie. Zabýval se především chirurgií jater, cévní chirurgií a transplantologií. Za svou celoživotní práci loni v říjnu získal státní vyznamenání. Za jeden z největších milníků své kariéry považoval transplantaci ledviny z takzvaného nebijícího dárce. To se psal tok 2002.

„Byli jsme první v České republice. Od té doby jsme v Evropě mezi předními transplantačními centry, která využívají k transplantaci ledviny z těchto dárců. Druhý milník byl v roce 2011, kdy jsme po dlouhých letech experimentální práce na prasatech poprvé využili kmenové buňky vlastní člověku ke stimulaci růstu jater. Játra samozřejmě dorůstají, ale musí jich po operaci zůstat určité procento. Pokud je menší, hrozí jejich selhání. Vedle lékařů z německého Regensburgu jsme s touto metodou přišli v Evropě první,“ uvedl Třeška.

Uznávaný chirurg měl i dál velké plány. „Mladí členové mého kolektivu byli v Miláně, kde je špičkové chirurgické pracoviště. Školili se tam v robotické chirurgii. Chceme ji při operacích jater využívat už od března příštího roku. Budeme první v České republice,“ plánoval profesor Vladislav Třeška.

Vladislav Třeška byl přednostou Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň a Transplantačního centra v Plzni, proděkanem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, předsedou České transplantační společnosti, prvním místopředsedou České chirurgické společnosti a významným členem mnoha dalších profesních a vědeckých společností a seskupení.

Foto Martin Pecuch

Štítky Vladislav Třeška, smuteční oznámení, FN Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Skvělý odborník, chirurg se zlatýma rukama. Před 22 roky mi zachránil život. RIP.

Pondělí, 20. února 2023, 11:04Odpovědět

Eva Šebková

upřímnou soustrast rodině :-( R.I.P

Neděle, 19. února 2023, 09:49Odpovědět

Jaroslav Kratochvíl

Poslední pozdrav, Vláďo, je mi to moc líto. R.I.P. Jarda Kratochvíl

Sobota, 18. února 2023, 23:36Odpovědět

Nečekaně zemřela lékařská legenda, profesor a světově uznávaný chirurg Vladislav Třeška  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.