Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zemřel Zdeněk Vostracký, významný pedagog, vědec a emeritní rektor Západočeské univerzity v Plzni

Ve věku 82 let zemřel v úterý Zdeněk Vostracký, vysokoškolský pedagog, uznávaný vědec a emeritní rektor Západočeské univerzity v Plzni. V čele univerzity stál profesor Vostracký dvě volební období v letech 1998 – 2004. Významně přispěl k jejímu rozvoji.

Zdeněk Vostracký vystudoval Fakultu elektrotechnickou na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni, hodnost doktora věd obhájil na ČVUT v Praze. Zabýval se elektroenergetikou a fyzikou plazmatu. Po dokončení studia pracoval v podniku Škoda Plzeň jako konstruktér elektrických přístrojů pro vysoké napětí a elektrickou trakci, po roce 1989 zde působil jako vedoucí vědecký pracovník a v letech 1989 až 1992 jako předseda představenstva.

„Profesor Vostracký byl komplexní osobností, propojující vlastnosti vědce, pedagoga i manažera, a člověkem oddaným své práci. Jsme vděčni, že se rozhodl většinu svého profesního života zasvětit právě Západočeské univerzitě, k jejímuž rozvoji významně přispěl jako její historicky druhý rektor,“ říká rektor ZČU Miroslav Lávička.

Zdeněk Vostracký přednášel na zahraničních univerzitách a konferencích, byl autorem či spoluautorem šesti knih, skript a více než 120 odborných článků a 47 vynálezů, z nichž 15 bylo přijato v zahraničí. V roce 2001 obdržel na londýnské Brunel University čestný titul „doctor honoris causa“. Za svou pedagogickou činnost byl mimo jiné oceněn v roce 2012 medailí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 1. stupně nebo v roce 2018 Cenou Wernera von Siemense pro nejlepšího pedagoga, udělenou za propagaci komplexního inženýrského vzdělávání. V roce 2014 převzal medaili prof. Lista „Za zásluhy o rozvoj české energetiky“. V roce 2011 byl oceněn tehdejším primátorem Martinem Baxou historickou pečetí města Plzně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni, ZČU

Štítky smuteční oznámení, Zdeněk Vostracký, emeritní rektor ZČU, vysokoškolský pedagog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Zdeněk Vostracký, významný pedagog, vědec a emeritní rektor Západočeské univerzity v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.