Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Obrovská ztráta nejen pro Česko. Ve věku 44 let zemřel Jiří Kohout, jeden z největších expertů na veřejnou dopravu

Nečekaně zemřel ve věku pouhých 44 let přední český odborník na veřejnou dopravu Jiří Kohout. Otec tří dětí dlouhá léta působil ve strukturách Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Smutná zpráva zasáhla nejen odbornou veřejnost, ale i fanoušky veřejné dopravy. Jiří Kohout totiž patřil mezi její velké popularizátory, komplexně například zpracoval historii plzeňských trolejbusů.

Od roku 2020 Jiří Kohout předsedal trolejbusové komisi (Trolleybus Committee) UITP a byl rovněž autorem celé řady odborných i populárně naučných textů. Je považován za jednoho z největších odborníků na veřejnou (převážně) elektrickou dopravu nejen u nás, uvedl specializovaný web Československý dopravák. Podle jeho informací byl Kohout aktivní ve Společnosti pro veřejnou dopravu, intenzivně podporoval rozvoj elektrické veřejné dopravy a záchranu trolejbusů v Mariánských Lázních.

V PMDP zastával Jiří Kohout dlouhodobě post vedoucího oddělení plánování dopravy, zodpovídal za organizaci a strategický rozvoj městské dopravy. Byl také spoluautorem Plánu udržitelné mobility Plzně a mnoha dalších dokumentů a projektů. Vedl tým, který v Plzni realizoval moderní dispečink MHD i systém inteligentních zastávek ve městě. Nejen Plzeň, ale i Českou republiku reprezentoval na poli Mezinárodní asociace veřejné dopravy (UITP) sídlící v Bruselu, kde byl nejprve řadovým členem trolejbusové komise (Trolleybus Committee), později byl zvolen jejím místopředsedou a v roce 2020 se dostal do nejvyšší pozice.

Web Československý dopravák zdůraznil, že to byl právě Jiří Kohout, kdo v návrhu směrnice o čisté mobilitě, která se zabývala finanční podporou ze strany EU a definovala, co je a co není bezemisní či nízkoemisní vozidlo, odhalil, že se jaksi „pozapomnělo“ na trolejbusy. Podařilo se mu prosadit, že se slovíčko „trolleybus“ do definice bezemisního vozidla nakonec dostalo, což nyní a v letech následujících umožňuje dopravcům napříč EU využívat dotací na nákup trolejbusů.

Na skvělého kolegu, významného odborníka na veřejnou dopravu a báječného kamaráda Jirku Kohouta vzpomínají i v PMDP.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMDP

Štítky smuteční oznámení, PMDP, Jiří Kohout, odborník na veřejnou dopravu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Adamek

Jako poslední cestující pražských trolejbusů se dovoluji zeptat, co se přihodilo panu Kohoutovi, že v tak mladém věku zemřel?

Sobota, 29. dubna 2023, 11:57Odpovědět

Obrovská ztráta nejen pro Česko. Ve věku 44 let zemřel Jiří Kohout, jeden z největších expertů na veřejnou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.