Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zemřela legenda chodského folkloru Jana Hojdová, zpěvačku provázela muzika po celý život

Chodská metropole se zahalila do smutku. Ve věku šestasedmdesáti let zemřela oblíbená zpěvačka Jana Hojdová, rozená Kuželová. Každoročně patřila mezi hvězdy domažlických Chodský slavnostní a byla autorkou a režisérkou mnoha pořadů těchto největších folklorních oslav v Česku. Od malička měla k hudbě velmi blízko, ostatně jako celá její rodina.

„Pocházela z rodinného prostředí, kde měla hudba zásadní význam. Dědeček Josef Kuželka muzicíroval na mnohé hudební nástroje, byl v Klenčí pod Čerchovem varhaníkem. Hudbě se pak věnovali a věnují i zástupci dalších pokolení,“ uvedl mluvčí Domažlic Josef Babor.

Jana Hojdová se narodila 19. prosince 1946 v Poběžovicích a bez nadsázky lze říci, že právě její rodina patří k jedněm z nejvýznamnějších chodských hudebních rodů. Hudbě se věnuje už pátá generace rodu Kuželů. Hojdová byla také učitelkou na základních školách v Klenčí a v Poběžovicích, kde vedla úspěšné dětské pěvecké sbory.

Marie Freiová a Jana Hojdová s jedním ze členů Mladé dudácké muziky

„Širší veřejnosti byla známa z vystupování se svojí sestrou Marií Freiovou (sestry Kuželkovy). Spolu s ní i dalšími zpěváky a muzikanty natáčela desítky písní pro plzeňský rozhlas, absolvovala stovky vystoupení,“ pokračuje Babor. Hudbě se věnují i Janiny tři děti. Poslední rozloučení s oblíbenou zpěvačkou se bude konat v pátek 1. září ve 14:00 hodin v kostele sv. Martina v Klenčí pod Čerchovem.

Ohodnoť článek

Foto Josef Babor

Štítky Chodské slavnosti, kultura, folklorní festival, Domažlice, Jana Hojdová, zpěvačka, smuteční oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela legenda chodského folkloru Jana Hojdová, zpěvačku provázela muzika po celý život  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.