Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve věku 99 let zemřel americký veterán Richard G. Pieper, pravidelný účastník plzeňských Slavností svobody

Smutná zpráva přišla do Plzně z USA, kde ve věku 99 let zemřel ve svém domku americký veterán Richard G. Pieper, který byl pravidelným účastníkem Slavností svobody. Byl příslušníkem 97. pěší divize, 303. pluk, rota K. Jeho jednotka byla vycvičena námořní pěchotou k přípravě na obojživelné vylodění v Pacifiku.

Nakonec ale jednotka Richarda G. Piepera dorazila do Evropy po bitvě v Ardenách 19. února 1945. Richard viděl svou první bojovou akci v Maindorfu v Německu. Po cestě bojovala 97. divize přes Německo, zejména u Siegburgu u Kolína nad Rýnem, u mostu u Remagenu a osvobodila koncentrační tábor Flossenburg. Po přejezdu do České republiky 97. pěší divize byla součástí 3. armády generála George Pattona, která se na demarkační linii nedaleko Plzně v České republice setkala s ruskou armádou u konce války.

„Byl to pozoruhodný člověk, který dokázal cokoli opravit, vyrobit, postavit a měl přímo encyklopedickou paměť na vtipy. Miloval svou rodinu, miloval svého Boha, miloval své přátele a miloval Plzeňany, které každoročně navštěvoval na Slavnostech svobody. Modlete se za jeho duši a také za naši rodinu, až vkročíme do tohoto nového světa bez něj,“ napsala o svém otci jeho dcera Christina Pieper-Bigelow. Čest jeho památce. Nikdy nezapomeneme!

V úctyhodném věku osmadevadesáti let zemřel loni na podzim také válečný veterán a osvoboditel Plzně Valère Gustin. Ještě v květnu se zdravil s tisícovkami Plzeňanů, účastnil se pietních aktů i rozdával podpisy. Loňských Slavností svobody v Plzni se vedle Valère Gustina zúčastnil ještě belgický veterán Louise Gihoula, který bohužel zemřel v létě. Ještě krátce před konáním loňských Slavností svobody zemřel v USA ve věku nedožitých 97 let osvoboditel Domažlic a Plzně, James Herbert Cavanaugh Duncan, veterán a příslušník 2. pěší divize. O rok dříve v listopadu zemřel ve věku 99 let americký válečný veterán Marion Kirkham z Oregonu, který byl také pravidelným účastníkem oslav osvobození v Plzni. Za druhé světové války byl příslušníkem bombardovacího letectva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky smuteční oznámení, americký veterán, zemřel veterán, Richard G. Pieper, Slavnosti Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve věku 99 let zemřel americký veterán Richard G. Pieper, pravidelný účastník plzeňských Slavností svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.