Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nebezpečné dílo na frekventovaném místě ohrožovalo zdraví chodců, muselo se před vernisáží přestěhovat

Velmi krátké trvání mělo vystavení jednoho uměleckého díla v rámci třetího ročníku projektu Sochy v ulicích, které se několik dní nacházelo ve spodní části náměstí Míru v Klatovech. Na základě stížností veřejnosti museli organizátoři festivalu přestěhovat jedno dílo ještě před vernisáží na nové místo. Hrozilo totiž nebezpečí, že by se někdo mohl zranit o tenké kovové trubky. Ty trčí do všech stran z betonového kvádru.

Z hodně rušné části chodníku na náměstí, kudy prochází velké množství chodců, převezli organizátoři výstavy nebezpečné dílo před dům kultury. Nově je umístěno na zatravněném prostranství na jinak nevyužitém objektu z betonu, který se tam nacházel. Nyní je nad zemí a už nehrozí nebezpečí, že by někdo o trubky zakopl nebo že by se na ně napíchl. 

Podle informací Plzeňské Drbny se dílo muselo z náměstí přestěhovat na základě intervence úředníků z klatovské radnice. Původně stálo na chodníku. „Jsem zvědavá, kdy se ty trčící trubky nabodne nějaké dítě, které poběží okolo a nevšimne si toho. Je to tak na vypíchnutí oka,“ stěžovala si na sociálních sítích Lenka. „To bude legrace, až se o to někdo přerazí cestou z pařby,“ strachoval se zase Martin. „Tak tohle někdo opravdu nedomyslel,“ hodnotila původní umístění objektu na náměstí paní Zdena.

Projekt Sochy v ulicích budí v Klatovech vášně každým rokem. Loni se velké části obyvatel nelíbila instalace s kajakem umístěným na vrcholku podivné konstrukce. Letos už bylo pod palbou kritiky na stejném místě dílo nazvané Poustevník, jehož základem je stará dřevěná mlátička. Lidé kritizují i zkroucenou kovovou obruč, která se nachází v podchodu pod Plzeňskou ulicí. Během první přehlídky zase neznámí vandalové poškodili některá díla, z toho jedno opakovaně.

Letos je ve veřejném prostoru v Klatovech připraveno celkem 11 instalací. „V rámci třetího pokračování festivalu budou představeny práce vybraných absolventů sochařského ateliéru Akademie výtvarných umění v Praze Socha 2, vedeném v letech 1995-2016 sochařem prof. Jindřichem Zeithammlem. Ateliér byl zaměřen na abstraktní sochu. Díla budou během půlročního trvání přehlídky instalována na jedenácti místech v centru města a již tradičně tak oživí veřejný prostor Klatov. Vernisáž s komentovanou prohlídkou se uskuteční 11. května od 15:00 v Hostašových sadech,“ informuje Galerie Klatovy / Klenová, která výstavu pořádá.

Sochy v ulicích i letos budí vášně. Pod palbou kritiky je tentokrát vylepšená mlátička s názvem Poustevník

Velké vášně opět vyvolává třetí ročník projektu Sochy v ulicích. A to ještě ani nezačal. Ve veřejném prostoru v Klatovech se zatím objevila část z celkového počtu 11 instalací. A opět to nejvíce schytává objekt vystavený na Rybníčkách. Loni se...

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích 2024

Pondělí, 29. dubna 2024, 11:26

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích 2024
FOTOGALERIE: Sochy v ulicích 2024

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Sochy v ulicích, instalace, umění ve veřejném prostoru, kontroverzní výstava, přestěhované dílo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečné dílo na frekventovaném místě ohrožovalo zdraví chodců, muselo se před vernisáží přestěhovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.