Do kategorie “nebezpečné potraviny“ zařadila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) konzervované kysané zelí, které zajistili inspektoři v plzeňské prodejně potravin. Podle nich obsahovalo balení nebezpečné a ostré části, které mohly představovat riziko pro spotřebitele.
„SZPI zjistila přítomnost zdřevnatělých a ostrých částí košťálu ve výrobku Freshona Kysané zelí s vínem pasterizované, šarže s označením: L451 BFA 2E D, datum minimální trvanlivosti: 31. 12. 2025. Naši inspektoři předmětnou potravinu odebrali v maloobchodní prodejně potravin Lidl, Studentská 1709/131, Plzeň,“ uvedla SZPI na svém webu Potraviny na pranýři.
Inspektoři zjistili, že výrobek obsahoval řezy košťálů a jejich zdřevnatělých a ostrých částí, které mohly představovat zdravotní riziko pro konzumenty.
Do kategorie "nebezpečné potraviny" spadají výrobky, u kterých inspekce zjistí porušení povinnosti dodržet požadavky na bezpečnost potravin. Může jít například o použití nedovoleného množství „éček“. Bezpečnost potravin může ohrožovat i přítomnost cizorodých předmětů v potravinách, jakými jsou třeba písek, skořápky, střípky skla a podobně.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.