Počasí dnes29 °C, zítra25 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Stoletý most propojující dva okresy čeká čeká už letos velká oprava za 130 milionů. Teď je v havarijním stavu

Téměř 100 let starý železobetonový most v Liblíně, spojující Rokycansko a sever Plzeňska, čeká už letos a také příští rok rozsáhlá oprava. Most dlouhý 140 metrů je jedním z největších v regionu a momentálně je v havarijním stavu. Jeho nosnost se musela už v lednu 2021 omezit na pět tun. Plzeňský kraj most opraví za 130 milionů korun, hotový už je projekt, stavební povolení a žádost o dotaci. Z evropského programu IROP chce kraj získat 85 procent nákladů.

Most je roku 2019 kulturní památkou. Po dohodě s památkáři zůstane jeho design stejný. „Podle harmonogramu vybudujeme na podzim provizorní most a na zimu se začne s demoličními pracemi na mostě. Zbudou tam jenom sloupy, předpolí a dva oblouky, jinak půjde všechno dolů. Vymění se celá mostovka, vozovka a nevyhovující stojky," řekl Martin Vít, náměstek krajské správy a údržby silnic (SÚS). Podle něj je most výrazně poškozený, mostovka je úplně odtržená od stojek, stav mostu kontroluje SÚS každých 14 dní.

Železobetonový obloukový most přes Berounku pochází z roku 1929. Dvě střední pole tvoří vetknuté železobetonové klenby, vynášející na příčných stěnách horní mostovku, krajní pětimetrová pole pak přímé trámy. Práce na jeho stavbě byly zahájeny v dubnu roku 1927. Most byl slavnostně otevřen 28.9.1929. Jeho vybudování tehdy stálo zhruba 2,3 miliony korun. Před výstavbou mostu zajišťovaly spojení mezi oběma břehy řeky Berounky pouze převozy v Liblíně a pod Čivicemi a několik soukromých mlýnských převozů. Od povodně v roce 1873, kdy byl poškozen jez v Liblíně, usilovaly okolní obce o postavení mostu, který by zajistil spojení obcí na pravém břehu Berounky s Kralovickem na levém břehu.

Liblínský most přes Berounku je hodně využívaný. Jezdí po něm obyvatelé Liblína a Kozojed do zaměstnání a do škol. „Jde o zásadní most pro příjezd kamionů ze severu Čech do firem ve všech průmyslových zónách na Rokycansku," řekl Vít. Teď musí jezdit po objízdné trase přes dolanský most za Plzní, výjimečně přes zvíkovský na východním okraji Rokycanska, kde jsou velmi náročné serpentiny. Obě objížďky měří asi 40 km. Na Berounce je málo mostů - v Plzni na Jateční, a mosty v Dolanech a ve Zvíkovci, uvedl Vít.

Podle starostky Ester Lipertové (SNK městyse Liblín) mohou teď po mostě kromě osobních aut na výjimku také linkové autobusy a zásobování. Liblín má asi 300 obyvatel, polovina žije v domově sociálních služeb, který je největším zaměstnavatelem s 80 pracovníky. Před sedmi lety obnovil kraj za 90 milionů Kč desetikilometrovou silnici II. třídy z Břas, přes Újezd u Svatého Kříže a Liblín až k mostu.

Na podzim postaví stavbaři poblíž vodáckého kempu provizorní most, ocelovou příhradovou konstrukci, kde bude jednosměrný provoz na semafory. „Samotná stavba mostu začne na jaře 2025 tak, aby mohl být do konce roku dokončený," informoval Vít. Poté už tam nebude omezení nosnosti, stavba bude mít standardní parametry mostů na krajských silnicích II. třídy.

Liblínský most je aktuálně druhou největší stavbou SÚS. Největší stavba je také na Rokycansku, kde od loňského listopadu buduje za 360 milionů Kč nové pětikilometrové napojení severního Plzeňska na dálnici D5 na Prahu, Plzeň a Německo. Nová silnice, která bude hotová na jaře roku 2026, odvede přibývající tranzitní dopravu z centra Rokycan a Oseku a napojí Radnicko, Kralovicko a Rakovnicko na D5. Stavba pokračuje podle harmonogramu. „Pracuje se na všech stavebních objektech. Teď se zakládá těleso vozovky, je založený most přes Voldušský potok," dodal Vít.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav, Městys Liblín

Štítky oprava mostu, rekonstrukce mostu, most v Liblíně, havarijní stav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletý most propojující dva okresy čeká čeká už letos velká oprava za 130 milionů. Teď je v havarijním stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.