Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Státy NATO musí držet spolu co nejvíce, apelují potomci veteránů a osvoboditelů západních Čech

Potomci amerických veteránů z druhé světové války u památníku 2. pěší divize v Plzni apelovali na to, aby členské státy Severoatlantické aliance držely spolu víc než dřív. Společně tak mohou dosáhnout toho, že Rusko, které zaútočilo na Ukrajinu, se nedostane nikam dál, řekl vnuk veterána Earla Ingrama, major Chris Ingram, který byl velitelem bojové čety 2. pěší divize a teď je vojenským stratégem americké armády v Evropě a žije v německém Kaiserslauternu.

„Při agresi, kterou teď vede Rusko na Ukrajině, vidíme, že je třeba držet spolu v rámci NATO, být silní, trénovat spolu. A není to tedy jen o tom pamatovat si tu historii druhé světové války, ale zároveň držet spolu, pomáhat a pokračovat v té pomoci dál," zdůraznil Chris Ingram. Jednašedesátiletý Tom Duncan, syn veterána Jamese Duncana, který přijel do Plzně počtrnácté, uvedl, že svět teď prožívá těžké časy. „Jsem rád, že Češi, a na to by jistě otec byl také velice hrdý, stojí na straně Ukrajiny a usilovně ji podporují," řekl Duncan, který žije v Denveru v Coloradu.

Legendární vojevůdce a osvoboditel Plzně George S. Patton má v Plzni sochu, pojmenované je po něm muzeum i most. Vzhledem k očekávání se ale generál Patton v Plzni v roce 1945 zastavil doslova jen na okamžik, bez oficialit a ovací. A také...

 

Podle Ingrama, který jezdí do Plzně s rodinou pravidelně, je pro každou další generaci složitější pamatovat si, proč vlastně otcové a dědové v druhé světové válce válčili. „A tím více je to potřeba připomínat. Zároveň je třeba říct, že máme to štěstí, že po 75 letech žádná ze zemí dnešního NATO neztratila žádné území, což je zásadní," uvedl.

Duncan míní, že jsou velmi důležité diskuse s dětmi a mládeží, potomci veteránů proto navštíví v pondělí plzeňské střední školy. „Přijde mi, že mladá česká generace se o to zajímá, a my na ni musíme přenášet příběhy a to, proč naši otcové bojovali," myslí si. Dodal, že kdykoli má příležitost mluvit k mladým, tak toho využívá. „Otec tenkrát nafotil spoustu fotografií, které s nimi sdílím. Ty příběhy jsou velmi důležité," dodal.

Potomci veteránů se do Plzně pravidelně vrací

Ingramův dědeček, který zemřel před třemi lety, jezdil do Plzně po dvě dekády každý rok a vytvořil si velmi silné vazby na místní i na Američany, jejichž potomci do Plzně jezdí. „Chceme nést ten odkaz dál a díky internetu jsme v kontaktu se všemi z Plzně i z USA," ujistil Ingram. Také Duncan s manželkou přijíždí do Plzně pravidelně.

„Máme strašně kamarádů a známých v Čechách, které pravidelně navštěvujeme," svěřil se Duncan. Před dvěma lety byli v ČR na svatbě, příští rok opět dorazí na slavnosti a pak ještě jednou oslavit manželčiny šedesáté narozeniny. „Nejvíc si vážím otce za to, jaký byl, jak měl rád lidi. Proto sem vlastně přijížděl, také proto se snažíme udržet tu tradici," uvedl. Duncanovu otci bylo při osvobozování Plzně 17 let, zemřel předloni v 96 letech.

Ivan Rollinger z muzea Patton Memorial Pilsen prozradil, že žijící veteráni poslali do Plzně zdravice, například George Thompson, narozený v roce 1924, ale také George Patton Waters, vnuk amerického generála George Pattona, jehož vojska západ Čech osvobodila. Potomků veteránů je v Plzni na oslavách 22. „A dojedou ještě další, které možná ještě ani neznáme, ale kteří chtějí slavnosti navštívit," dodal Rollinger.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Slavnosti svobody, váleční veteráni, potomci veteránů, osvobození Plzně, válka na Ukrajině, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státy NATO musí držet spolu co nejvíce, apelují potomci veteránů a osvoboditelů západních Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.