Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

K nejvyššímu šumavskému vodopádu Bílá strž bude až do 15. června zakázaný vstup

Vstup k vodopádu Bílá strž, který je jedním z nejpopulárnějších turistických cílů na Šumavě, bude dočasně uzavřen v době od 20. května do 15. června. Jedná se o nejvyšší vodopád na české straně Šumavy. Nachází se na středním toku Bílého potoka v nadmořské výšce 940 metrů.

„U vodopádu Bílá strž zde pro vás opravíme stezku, zábradlí, mostek i vyhlídkovou plošinu. Dejte si tedy zatím pauzu od fotek s vodopádem a brzy na viděnou. Děkujeme za trpělivost,“ informuje Národní park Šumava na svém facebookovém profilu. Kdo navštívil vodopád letos v zimě nebo brzy na jaře, zjistil na vlastní kůži, jak obtížný byl přístup po stezce na vyhlídkovou plošinu u vodopádu. Na stezce se tvořil led, byla prakticky neschůdná a nepomáhalo ani zábradlí. Jednalo se o zdraví velmi nebezpečný sestup i výstup.

Vodopád Bílá strž se nachází na severovýchodních svazích Královského hvozdu, čtyři kilometry jihozápadně od Hojsovy Stráže. Jedná se o katastrální území Hamry na Šumavě. Bílý potok vytváří hluboce zaříznuté až kaňonovité údolí, které má esovitý tvar a potok v něm překonává četné skalní výchozy tvořící stupně, peřeje a nízké vodopády, jsou zde i obří hrnce vymodelované na kamenech v řečišti potoka. Vodopád je tvořen několika stupni a kaskádami, celková výška dosahuje 13 metrů, nejvyšší stupeň měří 7 metrů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vodopád Bílá strž, nejvyšší vodopád, šumavský vodopád, zákaz vstupu k vodopádu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K nejvyššímu šumavskému vodopádu Bílá strž bude až do 15. června zakázaný vstup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.