Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Sochy v ulicích i letos budí vášně. Pod palbou kritiky je tentokrát vylepšená mlátička s názvem Poustevník

Velké vášně opět vyvolává třetí ročník projektu Sochy v ulicích. A to ještě ani nezačal. Ve veřejném prostoru v Klatovech se zatím objevila část z celkového počtu 11 instalací. A opět to nejvíce schytává objekt vystavený na Rybníčkách. Loni se velké části obyvatel nelíbila instalace s kajakem umístěným na vrcholku podivné konstrukce. Letos je pod palbou kritiky na stejném místě dílo nazvané Poustevník, což je stará dřevěná mlátička. Bohužel při první výstavě projektu vandalové poničili některá vystavená díla, z toho jednu sochu opakovaně.

O kontroverzní umění nebude nouze ani letos. „V rámci třetího pokračování festivalu budou představeny práce vybraných absolventů sochařského ateliéru Akademie výtvarných umění v Praze Socha 2, vedeném v letech 1995-2016 sochařem prof. Jindřichem Zeithammlem. Ateliér byl zaměřen na abstraktní sochu. Díla budou během půlročního trvání přehlídky instalována na jedenácti místech v centru města a již tradičně tak oživí veřejný prostor Klatov. Vernisáž s komentovanou prohlídkou se uskuteční 11. května od 15:00 v Hostašových sadech,“ informuje Galerie Klatovy / Klenová, která výstavu pořádá.

Bouřlivou diskusi na sociálních sítích zatím vedou lidé zejména na téma realizace nazvané Poustevník od Kryštofa Kaplana. „No, když to vidím, tak si připadám jako kulturní neandrtálec. Já pořád vidím jen mlátičku s nějakým šedivým pytlem. Tak nějak v tom vidím řemeslné umění našich předků, ale rozhodně ne umění ve smyslu sochy,“ komentuje dílo Radek. Smířlivěji reaguje Marie: „Je to zábavné!!! Pro dnešní děti je mlátička exotičtější než UFO, atrakce podivnější než centrifuga. "Šedý pytel" pro přemýšlivější jako metafora Doby složité, ve které žijeme, a kterou nejde lehce schroupat. Děkuju autorovi za odvahu, inspiraci a konečně i rozpoutání této diskuze!“

A diskuse dál pokračuje. „To je neskutečné, kdejaký šrot odloží na náměstí a je to umění,“ říká Frankie. „Ty krá.., mlátička na obilí a teď je to umění,“ konstatoval suše další glosátor Josef. „Každoroční tradice se jak vidím dodržuje. Ale vždyť je to hezký, taky tam v budoucnu může klidně stát ruský tank,“ říká zase Jirka. „To nevydržíte ten půlrok? Ale zase musíte uznat, že tohle je lepší než to, co tam bylo loni a předloni,“ odpovídá mu Martin. Kritiku už sklízí i další instalace. Dílo vystavené na náměstí Míru kdosi označil za „kvádr, ze kterého trčí trubky. A v podchodu pod Plzeňskou ulicí je prý zase „skřívaná obruč.“ V těchto případech se jedná o plastiky Jakuba Lipavského a Pavla Hoška. Líbí se naopak sousoší od Lucie Procházkové, které lze vidět na křižovatce Pod valy.

Vandal útočil opakovaně na sochu mladíka ve slipech

Úplně první přehlídku bohužel poznamenal opakovaný vandalský útok na populární bronzovou sochu mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou. Poprvé neznámý pachatel sochu od autora Jakuba Vlčka umístěnou v Křížové ulici, vedle kostela Narození Panny Marie jen povalil a utrpěla škrábance a prasklinu. Po útoku byla poškozená socha rychle opravena a po několika dnech se ji podařilo vrátit zpět na původní místo. I podruhé kdosi sochu povalil, tehdy ale přišla o obě ruce a autor vyčíslil způsobenou škodu na 450 tisíc korun.

Ještě před zahájením předloňské vernisáže zase někdo opakovaně s jedním rukopisem poničil dvě díla umístěná v Hostašových sadech tak, že na ně fixem načmáral různé nápisy. Těsně před zahájením přehlídky se podařilo sochy očistit. Řadu soch z první akce si ale obyvatelé města od začátku doslova zamilovali. Největší popularitu si získala dvojice laminátových hyen od Ireny Armutidisové, které byly umístěné na okraji náměstí Míru. S hyenami se denně fotografovalo obrovské množství lidí, líbily se dětem i dospělým. Jednoznačně druhou nejoblíbenější sochou byl právě bronzový mladík s mobilem, který ale někomu pořádně ležel v žaludku.

Loni v rámci projektu Sochy na ulici vystavovali svá díla absolventi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze z ateliéru, který vedl Kurt Gebauer. Největší pozdvižení vyvolala instalace od Zdeňka Dvořáka, kterou mnozí kritici nekompromisně označili za odpad ze sběrného dvora.

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích 2024

Pondělí, 29. dubna 2024, 11:26

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích 2024
FOTOGALERIE: Sochy v ulicích 2024

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Sochy v ulicích, instalace, umění ve veřejném prostoru, kontroverzní výstava, mlátička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochy v ulicích i letos budí vášně. Pod palbou kritiky je tentokrát vylepšená mlátička s názvem Poustevník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.