Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Startuje oprava tramvajové trati v samotném srdci Plzně. Rekonstrukce významně zasáhne do veřejné dopravy

První fáze rekonstrukce tramvajové trati Zbrojnická v Plzni začíná už v sobotu 11. května a přinese řadu komplikací v dopravě v centru města. Pocítí je nejen řidiči, ale i chodci. Rekonstruovat se bude úsek vedoucí jižní částí náměstí Republiky a Zbrojnickou ulicí. Důvodem je nevyhovující technický stav trati. Stavební práce potrvají do začátku listopadu. Jde o akci za 77 milionů korun s DPH.

Na náměstí Republiky od ulice Bedřicha Smetany do Františkánské ulice dojde k rekonstrukci tramvajového pásu. „Od Františkánské ulice až do Šafaříkových sadů pak proběhne rekonstrukce v celém uličním profilu, kdy kromě kolejí dojde i k výměně všech sítí, tedy vodovodu, plynovodu, kanalizace, veřejného osvětlení. Nové budou chodníky a také celá komunikace,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Rekonstrukce si vyžádá dopravní omezení a významně zasáhne do veřejné dopravy. „Vím, že každá taková rekonstrukce je pro cestující a řidiče nepříjemná a děkuji jim tímto za trpělivost. Bohužel ale trať i sítě opravit musíme. Termín jsme volili tak, abychom začali až po Slavnostech svobody a skončili do adventu,“ dodal Aleš Tolar.

Výstavba je rozdělena do šesti fází, omezení dopravy nastanou od fáze číslo 2, tedy od 16. května. V druhé etapě, kdy bude montována kolejová spojka U Zvonu, bude uzavřena Pražská ulice, a to v úseku Anglické nábřeží – U Zvonu a v úseku U Zvonu – Masné krámy. Dále bude uzavřena Solní ulice v úseku Dominikánská – Sedláčkova, kde vznikne provizorní zastávka. V ulicích Dřevěná a Zbrojnická bude otočen směr provozu. Jednosměrný provoz bude zaveden v ulici Pallova.

Vytvoření kolejových spojek je nutné pro úpravu trasy tramvají. „Od uzavření Zbrojnické ulice povede trasa tramvajové linky číslo 2 od zastávky Radnice Slovany přes Světovar, náměstí Milady Horákové a dále po standardní trase linky číslo 1 až do provizorní zastávky v Solní ulici. Nově bude zavedena linka ½ v úseku Skvrňany – Bolevec. Linka číslo 4 zůstane beze změn,“ popsal fungování městské dopravy Aleš Tolar.

Plzeňské městské dopravní podniky žádají cestující, aby dle možností využívali alternativních tras – trolejbusové linky po Americké ulici. V souvislosti s výlukou bude navýšena kapacita linky číslo 12.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, magistrát města Plzně

Štítky tramvajová trať, rekonstrukce tramvajové trati, Zbrojnická, omezení provozu, parkovací stání, změny v MHD, jízdní řád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje oprava  tramvajové trati v samotném srdci Plzně. Rekonstrukce významně zasáhne do veřejné dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.