Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Město chce projekt protipovodňových opatření spojit s vybudováním cyklostezky podél vodních toků

Rokycany chtějí v rámci protipovodňových opatření naplnit nevyužitý potenciál vodních toků ve městě. Projekt je chce zpřístupnit a zároveň zkvalitnit veřejný prostor podél řeky Klabavy a Holoubkovského potoka. Radnice společně s projektanty představí veřejnosti návrh na změny už tuto středu 22. května.

„Rokycany spolu s občany iniciovali změnu protipovodňové ochrany, která nyní zahrnuje vytvoření veřejného prostoru a propojení jednotlivých částí města. Součástí je zpřístupnění a zpřírodnění vodních toků Klabavy a Holoubkovského potoka,“ uvedl místostarosta města Jiří Sýkora (ANO).

Projekt za odhadem 920 milionů korun se opírá o čtyři základní principy: revitalizaci koryta a podporu veřejného prostoru, zpřístupnění řeky a pěší prostupnost města, protipovodňovou ochranu a cyklostezku jako páteř celého konceptu.

Spolek dobrovolníků a expertů chce obnovit ztracený potok, návrh počítá i tůněmi a alejí

Spolek Živá krajina Plzeňský kraj chce oživit okolí Malesic a vrátit do přírody ztracený potok. Většina koryta zmizela a zůstal jen zhruba 400 metrů dlouhý úsek. Objevuje se tam ovšem voda, což je jasný signál, že potok někde pod zemí stále...

Právě cyklostezka by mohla propojit centrum Rokycan s nezastavěnou částí. Cyklisté by mohli projet celé město v bezprostředním blízkosti Klabavy a bez kontaktu s automobilovou dopravou. „Výrazně by tím došlo ke zvýšení rekreačního potenciálu oblasti jak pro místní, tak pro potenciální návštěvníky,“ zdůraznila mluvčí radnice Adriana Jarošová.

Navrhovaná opatření v rámci řešeného území vyjma nejnižší patra koryta řeky reagují podle města na charakter okolí. Vniknout by tam mohl postupný přechod z parkových ploch v centru sídla do oblastí za periférií města. „Projekt představíme zájemcům ve středu 22. května od 15 hodin v zasedací místnosti Triana Městského úřadu Rokycany, Masarykovo náměstí 1,“ dodal místostarosta.

Ohodnoť článek

Foto Vizualizace: SWECO

Štítky protipovodňová opatření, zpřístupnění vodních toků, veřejná debata, Rokycany, voda ve městě, cyklostezka, potenciál řek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce projekt protipovodňových opatření spojit s vybudováním cyklostezky podél vodních toků  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.