Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Špatně osvětlený podchod láká uživatele drog a bezdomovce

Jsou místa, kterým se nejeden Plzeňan raději vyhne. Řeč je o podchodech, kam se častokrát stahují lidé bez domova a uživatelé drog. Jedním z takových míst je i lokalita v Křimické ulici, kde je podchod navíc nedostatečně osvětlen. Plzeň proto požádá o dotaci na nová a modernější světla.

Přítomnost drogově závislých dokazuje i třeba jedno z hlášení v aplikaci PlzniTo, kdy uživatel nedávno upozornil na pohozenou injekci právě u pochodu v Křimické ulici. Událost vyřešila městská policie.

„V současné době není osvětlení v podchodu v Křimické ulici dostačující a vznikají tam tmavé nefrekventované prostory, kam se v noci či v případě nepříznivého počasí uchylují uživatelé návykových látek či lidé bez domova. Stávající osvětlení bude vyměněno za nové, modernější s fotobuňkou a automatickou regulací intenzity osvětlení,“ informoval radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň). Celkové náklady na nová světla jsou 298 tisíc korun, dotace ministerstva činí 208 tisíc korun.

VIDEO: Užil fentanyl v nechvalně proslulém podchodu a zkolaboval. Strážníci bojovali o život muže

Všímavá kolemjdoucí upozornila hlídku strážníků na bezvládné tělo muže v podchodu u centrálního autobusového nádraží v Plzni. Policisté ihned začali s masáží srdce a přivolali záchranku. Čtyřiačtyřicetiletý muž podle svědka zkolaboval po užití...

O tom, že jsou podchody skutečně častým cílem uživatelů drog, svědčí i projekt organizace Point 14, která naistalovala na pěti místech v Plzni speciální kontejnery na použité stříkačky. Lidé je mohou spatřit poblíž hlavního vlakového nádraží a Centrálního autobusového nádraží. Dále pak ve Wenzigově ulici, v Resslově ulici a na Jižním Předměstí. Od poloviny ledna do konce dubna tam terénní pracovník z nádob vyjmul a bezpečně zlikvidoval 701 stříkaček.

Co dělat při nálezu stříkačky?

Plzeňští uživatelé drog jsou do značné míry nakažení krví přenosnými chorobami, zejména pak Hepatitidou C. Odhozená stříkačka tak představuje velké riziko. Vhodné je nález oznámit na některý z terénních programů, který v Plzni působí, či na městskou policii. Možné je také využít již zmíněnou aplikaci PlzniTo, kam je možné nahrát fotky a označit na mapě přesnou lokalitu. 

Pokud budete chtít sběr provést osobně, je důležité dodržovat tato pravidla:

  • Nedotýkejte se přímo injekční stříkačky, pro sběr využijte jako ochranu ruky např. papírový kapesník.
  • Při sběru se nedotýkejte jehly, natož pak jejího hrotu, pozor na případné ostré hrany zlomené stříkačky, nejlépe uchopte stříkačku za střed plastového pístu.
  • Pokud možno vložte stříkačku do plastové lahve či do nápojové plechovky (vždy hrotem dolů) a sešlápněte je. Následně vhoďte do popelnice se směsným odpadem. Pokud není po ruce ani v okolí lahev či plechovka, je možné vhodit stříkačku do popelnice přímo. Vzniká tak ale riziko poranění těch, kteří s odpadem dále pracují.
  • Vždy raději volte možnost zavolat odborníky. Jsou vybaveni přenosnými kontejnery na infekční odpad, hygienickými rukavicemi a dezinfekčními přípravky. Navíc naplněné kontejnery odvážejí do spalovny pro jejich bezpečnou likvidaci.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky podchod, špatně osvětlený podchod, lidé bez domova, drogově závislí, uživatelé drog, prevence, kontejner na injekční stříkačky, Point14

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatně osvětlený podchod láká uživatele drog a bezdomovce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.