Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Je to hazard s lidskými životy, apeluje Správa železnic na rodiče dětí, které skládají na koleje kameny

Správa železnic varuje před rostoucím počtem případů, kdy se na kolejích objevují vyskládané kameny nebo jiné překážky. Domnívá se, že jde o nebezpečnou zábavu omladiny, která se takto předvádí na sociálních sítích. I v Plzeňském kraji došlo v nedávné době ke dvěma případům, kdy vlak s desítkami cestujících najel do překážky.

Koleje nejsou hřiště! To je heslo kampaně Správy železnic (SŽ), která cílí zejména na rodiče dětí. „Od začátku roku roste počet případů, kdy si zejména děti a mládež pletou koleje s hřištěm. Pod vlivem výzev na sociálních sítích stále častěji ohrožují bezpečnost provozu pokládáním předmětů na koleje. Navíc tím porušují zákon zakazující vstup do kolejiště. Neuvědomují si přitom, že vážné nebezpečí hrozí nejen jim, ale i lidem ve vlacích,“ varuje mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Jen za první čtvrtletí letošního roku šlo podle SŽ o dvě desítky případů, kdy někdo vyskládal předměty na koleje. „Pokračování tohoto trendu by znamenalo téměř dvojnásobný nárůst oproti počtu incidentů v předchozích dvou letech. Konkrétně za rok 2023 jich evidujeme 53, o rok dříve se pak stalo 38 případů. Takové chování, klasifikované jako trestný čin, může způsobit i vykolejení vlaku nebo vysokou hmotnou škodu, která se poté vymáhá po pachatelích,“ upozorňuje mluvčí s tím, že v případě nezletilých osob samozřejmě hradí vzniklou škodu jejich rodiče.

„Proto apelujeme právě na rodiče, aby upozornili své děti, že obsah na sociálních sítích je jedna věc, ale napodobování či šíření riskantních výzev přináší mnohdy fatální následky. Doplatit na ně mohou nejen strojvedoucí a cestující ve vlacích, ale i samotní aktéři nebezpečné zábavy a jejich nejbližší,“ uzavírá Friebová.

Kameny na kolejích i betonové překážky

Do kusů betonu, vyskládaných na koleje, narazil vlak začátkem letošního března. Stalo se to na železniční trati číslo 180 mezi Vejprnicemi a Plzní. Betonové prvky neznámý pachatel vyskládal na koleje úmyslně. Událostí se zabývala i policie.

„Došlo k nárazu vlakové soupravy do betonové překážky pod mostem silničního severozápadního obchvatu Plzně. Na místo vyjely jednotky hasičů ze tří stanic. Ve vlaku v té době cestovalo 70 osob, kterým hasiči pomohli s evakuací do přistaveného náhradního vlaku. Ke zranění pasažérů nedošlo, pouze k poškození vlaku od překážky,“ informoval tehdy mluvčí hasičů Michal Holeček.

Podobný incident se stal už loni v červenci na stejné trati č. 180 mezi Chotěšovem a Zbůchem na Plzeňsku. Kameny tam na koleje zákeřně kdosi umístil, aby se tak pokusil vlak vykolejit. Dopustil se tak trestného činu obecné ohrožení. Vlak tehdy na místě zastavil. Na trati se nacházely ještě další vyskládané kameny. Nikdo z pasažérů jedoucích ve vlaku nebyl zraněn. Kameny na trati nakonec přerušily na dvě a půl hodiny železniční dopravu na hlavním tahu Plzeň - Domažlice a dál na Německo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky kamení na kolejích, vlak najel do kamenů, překážka na kolejích, vlak narazil do překážky, obecné ohrožení, evakuace cestujících

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to hazard s lidskými životy, apeluje Správa železnic na rodiče dětí, které skládají na koleje kameny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.