Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opustili nás v roce 2022: Oblíbení veteráni, politici, úspěšní podnikatelé, spisovatelé i velký propagátor Šumavy

Období vánočních svátků a blížící se konec roku je o setkání s našimi nejbližšími, ale také o vzpomínaní na ty, kteří nás opustili. Letos odešla celá řada významných osobností spjatých s Plzní i celým Plzeňským krajem. Zavzpomínejte s námi na ty, jež už tu s námi nejsou.

Váleční veteráni

Ze Spojených států a z Belgie přišly letos smutné zprávy o úmrtí oblíbených veteránů a pravidelných účastníků Slavností svobody. Krátce před jejich konáním zemřel věku nedožitých 97 let osvoboditel Domažlic a Plzně, James Herbert Cavanaugh Duncan. Květnové oslavy ještě stihli letos navštívit Louis Gihoul a Valère Gustin. Oběma bylo 98 let. Tisícovky Plzeňanů je vítaly, když na jeepu absolvovali jako už mnohokrát předtím populární Convoy of Liberty, který projel centrem města.

Na náměstí Republiky se nadšeně zdravili s fanoušky, rozdali mnoho podpisů a s celou řadou lidí si stiskli ruku. Gihoul si dokonce i zatančil s dívkou v tradičním kroji. Společně s dalšími veterány nechyběli také u celé řady pietních aktů u pomníků, včetně toho největšího u památníku Díky, Ameriko! Zpráva o úmrtí Louise Gihoula přišla 30. června. Valère Gustin v polovině října slavnostně odhalil pamětní desku v belgickém Liège, kterou Plzeň věnovala vojákům ze 17. střeleckého praporu. Gustin zemřel 5. listopadu. 

Fotbalové legendy

Po krátké těžké nemoci zemřel počátkem května legendární plzeňský viktorián František Plass. Nedávno oslavil 78. narozeniny a těšil se z toho, že jeho Viktorie už zase sahá po titulu. Teď už se na milovaný klub bude dívat z fotbalového nebe, kam odešel za svými spoluhráči.

Do fotbalového nebe odešel ve věku 78 let také František Sudík. V plzeňském týmu působil legendární útočník a později i obránce v šedesátých a sedmdesátých letech dlouhých třináct a půl roku. Několik let nosil i kapitánskou pásku.

Spisovatelé a milovníci hor podlehli následkům nehod

Velmi smutná zpráva zasáhla nejen všechny milovníky Šumavy. Ve věku 88 let totiž odešla šumavská legenda, pedagog, spisovatel, znalec Šumavy, člen Horské služby a lyžařský trenér Emil Kintzl. Zemřel v plzeňské fakultní nemocnici na následky těžkého zranění, které utrpěl na sjezdovce v Kašperských Horách po střetu s dalším lyžařem. 

Památku zesnulého krále Zmizelé Šumavy připomíná pamětní kříž v Kašperských Horách

Kintzla proslavil zejména jeho seriál Zmizelá Šumava a hojně navštěvované přednášky. Poslední svoji přednášku před desítkami posluchačů měl Emil Kintzl jen den před osudnou nehodou v Železné Rudě. O den dříve natáčel poslední díl svého pořadu o Šumavě. Dlouhá léta se také snažil o zpřístupnění bývalého hraničního přechodu Modrý sloup na území NP Šumava, který zůstane na základě aktuálního rozhodnutí ministerstva životního prostředí pro veřejnost striktně nepřístupný.

Obrovský smutek zavládl také v Sušici. Při tragické nehodě v Adršpachu totiž zahynuli dva nejvýše postavení členové vedení světoznámé firmy High Point, vyrábějící právě v Sušici outdoorové oblečení. Manažery, kamarády a uznávané horolezce Zikmunda Schwarzkopfa mladšího a Matěje Molcara srazil automobil, který z místa nehody ujel.

V polovině října zesnul dlouholetý člen Horské služby Šumava Jiří Bárta. Svůj život zasvětil práci u horské služby, kde působil přes 40 let. Stál u jejího zrodu a také s historicky prvním náčelníkem založil dnes už legendární silvestrovskou jízdu s pochodněmi na Špičáku. Bárta zemřel ve věku 92 let. O jeho úmrtí informovalo město Železná Ruda.

Politici, právníci, uznávaný lékař i celoživotní skaut

Jen pár dní před koncem roku se zahalila Šumava opět do smutku. Na následky těžké nemoci zemřel v hospici ve věku 62 let starosta šumavské Modravy Antonín Schubert. Bývalý hajný stál v čele Modravy od roku 1994 do letošního podzimu. V podzimních komunálních volbách už post starosty neobhajoval. Zůstal ale zastupitelem nejznámější šumavské obce. V době jeho působení ve funkci starosty byla Modrava jeden čas absolutně nejbohatší obcí v Česku.

Ve věku 92 let zemřel významný plzeňský neurochirurg, polistopadový primátor Plzně a čestný občan města profesor Zdeněk Mraček. V čele západočeské metropole stál v letech 1990 až 1994. V této funkci za největší úspěch považoval zrušení Borského letiště a založení průmyslové zóny Borská pole.

Počátkem srpna nečekaně zemřel celosvětově uznávaný lékař, zakladatel a duchovní otec Nadačního fondu Eden, biolog, ekolog, terarista a sportovec Ondřej Hes. Bylo mu 53 let. Velkou část svého času věnoval výuce studentů medicíny. Každoročně za ním do Plzně jezdilo mnoho převážně mladých patologů z celého světa zdokonalit se v diagnostice nádorů ledvin. Mimo svoji profesionální kariéru lékaře byl Hes velkým znalcem a velmi aktivním ochráncem zvířat a přírody a spolu se svými přáteli se zasloužil o vznik a rozvoj desítek hektarů mokřadů a dalších unikátních biotopů v našem okolí.

Památku svého předčasně zemřelého kolegy uctili lékaři při obnově požárem zničeného Národního parku České Švýcarsko

V úctyhodném věku 92 let zemřel průkopník českého sci-fi a zakladatel slavného ábíčka Vlastislav Toman. Rodák z Plzně stál u zrodu legendárního časopisu mladých techniků a přírodovědců, v jehož čele stál neuvěřitelné tři dekády.

Na koci listopadu doputovala do Plzně smutná zpráva z amerického Binghamtonu ve státě New York, kde ve věku 92 let zemřel plzeňský rodák Ota Ulč, významný politolog, publicista, spisovatel, absolvent právnické fakulty, soudce a jeden z nejznámějších českých exulantů. O úmrtí autora celé řady uznávaných knih informoval jeho bratr Gustav Ulč. Ulč obdržel také Cenu 1. června.

Ve věku 75 let zemřel plzeňský advokát Jaroslav Vovsík. V 80. letech obhajoval disidenty a plzeňské recesisty, které komunisté stíhali jako organizovanou skupinu rozkládající státní zřízení. Odsouzeni byli, ale díky Vovsíkovi dostali nižší podmíněné tresty. Úspěšně obhajoval také Dominika Duku, pozdějšího kardinála. Hájil také řád františkánů a další církevní hodnostáře.

Skaut Jiří Světlík, držitel Řádu stříbrného vlka zemřel v úctyhodném věku 98 let. Již v roce 1938 složil skautský slib! V padesátých letech minulého století byl odsouzen za vyzvědačství a vlastizradu. Za mřížemi v komunistických lágrech a věznicích prožil odvážný muž 10 let života.

Do rockového a malířského nebe odešel plzeňský výtvarník a muzikant Karel Syka, bylo mu 72 let. Po roce 1989 působil jako dlouholetý ředitel Základní umělecké školy, Plzeň Jagellonská. V roce 1979 stál u zrodu 1. československé galerie dětského výtvarného projevu v Plzni, po roce 1990 Galerie Paletka, která byla bohužel zrušena v roce 2021. Jako výtvarný pedagog vychoval řadu dnes již renomovaných umělců, architektů a pedagogů. Jeho památku připomíná plzeňský politik, skaut a publicista Petr Náhlík.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny

Štítky smuteční oznámení, nekrolog, úmrtí, 2022, fotbalové legendy, propagátoři Šumavy, tragická nehoda, váleční veteráni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opustili nás v roce 2022: Oblíbení veteráni, politici, úspěšní podnikatelé, spisovatelé i velký propagátor Šumavy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.