Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel významný exilový spisovatel, publicista a politolog Ota Ulč. Rodák z Plzně je držitelem Ceny 1. června

Smutná zpráva přišla z amerického Binghamtonu ve státě New York, kde ve věku 92 let zemřel plzeňský rodák Ota Ulč, významný politolog, publicista, spisovatel, absolvent právnické fakulty, soudce a jeden z nejznámějších českých exulantů. O úmrtí autora celé řady uznávaných knih informoval jeho bratr Gustav Ulč.

„Můj bratr zemřel minulý týden 22. listopadu ve spánku ve večerních hodinách. Poslední dobou žil v seniorské domě. Jeho syn Ota ho denně navštěvoval, nosil mu české noviny a filmy a také mu v jednom z jeho pokojů zařídil českou televizi,“ přiblížil Gustav Ulč, který děkuje za vzpomínku na svého bratra.

Přestože pan Ota Ulč emigroval v poměrně mladém věku, jeho rodiště na něj nezapomínalo. V roce 2000 mu Plzeň udělila prestižní Cenu 1. června, která se uděluje zejména za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize. „Zpráva o úmrtí pana Oty Ulče mě velmi mrzí a jeho rodině bych chtěl tímto vyjádřit upřímnou soustrast,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Držitel prestižní Ceny 1. června Ota Ulč se narodil 16. března 1930 v Plzni. Po maturitě na klasickém gymnáziu odešel koncem 40. let do Prahy studovat práva, promoval v roce 1953. Vojnu si odsloužil u pracovního praporu, brzy po návratu do civilu se stal okresním soudcem ve Stříbře. V roce 1959 se dostal do západního Berlína, rok poté do USA, kde na Kolumbijské univerzitě vystudoval politologii, následně přednášel na univerzitě v Binghamtonu.

„Ota Ulč stál s manžely Škvoreckými u zrodu českého exilového nakladatelství Sixty-eight publishers v Torontu, publikoval česky i anglicky, byl významný představitel české exilové kultury a po listopadu 89 rozvíjel své vazby ke staré vlasti. Napsal stovky článků do Neviditelného psa. Od začátku nového tisíciletí vydal v našem Nakladatelství Šulc - Švarc čtrnáct knih,“ informovala Veronika Baštová z Nakladatelství Šulc - Švarc.

Čtenáře zaujal nejen svým zájmem o vše české ve světě a bádáním o české mentalitě, ale také originálním literárním jazykem, humorem a vtipem. K jeho nejznámějším knihám patří Malá doznání okresního soudce, světoběžnická Klokánie a obtížné sousedství, Pacifik – ostrovní komunikace a lidožroutská tradice nebo Slasti plavby od Radbuzy k oceánům či Velikáni a malikáni. Opomenout nelze ani další tituly Zašmodrchaný svět, Čech částečným Číňanem nebo O čem dumá česká hlava. Nejosobnější a také nejpůsobivější jsou jeho knihy Škvorečtí, o českém životě v exilu, a Priscilla, o manželce Priscille Lim a vlastním životě.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nakladatelství Šulc - Švarc / Facebook, Plzen.eu

Štítky Ota Ulč, zemřel Ota Ulč, plzeňský rodák Ota Ulč, spisovatel a publicista Ota Ulč, smuteční oznámení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel významný exilový spisovatel, publicista a politolog Ota Ulč. Rodák z Plzně je držitelem Ceny 1. června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.