Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zemřela legenda mezi plzeňskými advokáty Jaroslav Vovsík

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel plzeňský advokát Jaroslav Vovsík. V 80. letech například úspěšně obhajoval Dominika Duku, pozdějšího kardinála, hájil řád františkánů a další církevní hodnostáře. Zprávu o jeho úmrtí potvrdil jeho syn Martin Vovsík. Poslední rozloučení bude dnes ve 13:30 v katedrále sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni.

„Za komunistů musel mít farář, aby mohl sloužit mši svatou, státní souhlas. Duka ho neměl, sloužil mši v úzkém kruhu a byli tam také Němci. Informace se pak šířily v Německu a zpětně se dostaly Čech, a tím se prozradilo, že byla sloužená nelegální mše," řekl Martin Vovsík. Za to komunisté Duku stíhali, odsoudili a dostal trest. Jaroslav Vovsík ho od počátku obhajoval a podařilo se mu trest zkrátit. „Můj otec byl pak snad jediný, kdo na Duku čekal, když ho pouštěli z Bor, aby ho doprovodil, kam potřeboval," uvedl Vovsík mladší.

V 80. letech Jaroslav Vovsík obhajoval také disidenty a plzeňské recesisty, které komunisté stíhali jako organizovanou skupinu rozkládající státní zřízení. Odsouzeni byli, ale díky Vovsíkovi dostali nižší podmíněné tresty.

Hned po roce 1989 se Vovsík stal dlouholetým členem Kontrolní rady České advokátní komory, která přezkoumává stížnosti na advokáty a dává návrhy na kárné žaloby. Nabízeli mu předsedu rady, ale o funkce podle syna nestál. ČKA také teď zveřejnila v Advokátním deníku Vovsíkovu profesní historii.

Po roce 1989 také lustroval tehdejší západočeské policisty a prověřoval, zda kromě své kriminalistické práce nebyli aktivní také v tehdejší StB nebo zda nejednali protizákonně. U advokáta Zdeňka Altnera, který zastupoval ČSSD ve sporu o její sídlo - Lidový dům, Vovsík posuzoval, zda uzavřením smlouvy a sjednáním vysoké odměny nebyly porušeny zákon o advokacii a stavovské předpisy. „Dospěli k názoru, že i když je to vysoce hraniční případ, tak k porušení nedošlo a nejsou splněné podmínky k podání kárné žaloby," uvedl syn. Vovsík také zastupoval fotbalovou FC Viktrorii Plzeň a řešil právně přestup Pavla Nedvěda do italského Juventusu Turín.

Vovsík byl členem KSČ, ale vyloučili ho poté, co odmítl podepsat souhlas se vstupem vojsk tehdejší Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Byl jedním ze zakladatelů plzeňské advokátní kanceláře Vovsík, Rösch, Kocina a spol., která vznikla už v roce 1990 a je jednou z největších na západě Čech. Její pracovníci učí na právnických fakultách v ČR. „Ještě před pěti týdny otec plnohodnotně chodil do kanceláře poskytoval právní služby a obhajoby," dodal Martin Vovsík.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Justice.cz + Advokátní kancelář kanceláře Vovsík, Rösch, Kocina a spol.

Štítky Jaroslav Vovsík, advokát, Dominik Duka, disidenti, soud, Lidový dům, justice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela legenda mezi plzeňskými advokáty Jaroslav Vovsík  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.