Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel válečný veterán a pravidelný účastník Slavností svobody Valère Gustin, bylo mu 98 let

V úctyhodném věku osmadevadesáti let zemřel válečný veterán a osvoboditel Plzně Valère Gustin. Ještě letos v květnu se zdravil s tisícovkami Plzeňanů, účastnil se pietních aktů i rozdával podpisy. V polovině října také slavnostně odhalil pamětní desku v belgickém Liège, kterou Plzeň věnovala vojákům ze 17. střeleckého praporu.

Město Plzeň připraví kondolenci rodině a v pondělí 7. listopadu položí primátor smuteční květiny k pamětní desce věnované belgickým veteránům, jež se nachází v objektu radnice na náměstí Republiky 1.

„Dnešní uplakaný den je symbolický. Ráno nás navždy opustil jeden z posledních veteránů belgického 17. střeleckého praporu, PAN Valère Gustin. Aktivní účastník belgického odboje, který po osvobození Belgie vstoupil do vznikajícího 17. střeleckého praporu, aby pomohl spojencům v osvobozování dalších zemí, například tehdejšího Československa. Neúnavný karikaturista s bystrýma očima a neotřelými názory, na fotografiích často zamyšlený a přece tak veselý člověk. 7. října se zúčastnil slavnostního odhalení pamětní desky, kterou město Plzeň věnovalo 17. střeleckému praporu a Lutychu (Liège), odkud většina jeho příslušníků pocházela. Jsem šťastná, že se Valère odhalení desky dočkal a jsem nesmírně vděčná za všechna naše setkání, nejen za to poslední," uvedla Pavla Kocourková, která je v kontaktu s belgickými veterány.

Gustin se ke zmíněnému praporu přihlásil jako dobrovolník a spolu se třetí americkou armádou George S. Pattona se podílel na osvobozování Československa a zasloužil se také o osvobození Plzně, kam se později rád vracel. Populární Slavnosti svobody navštívil i letos. Nevynechal pietní akty včetně toho největšího u památníku Díky, Ameriko! Na jeepu mnohokrát absolvoval Convoy of Liberty a na zaplněném náměstí pak nadšeným davům rozdával podpisy a někdy přidal i hravou malůvku.

Letošních Slavností svobody v Plzni se vedle Valère Gustina zúčastnil ještě belgický veterán Louise Gihoula, který nás opustil letos v létě. Dále do Plzně letos zavítali Američané George Thompson, Herman Geist a Richard Piper, kteří také v květnu 1945 osvobozovali západ Čech a Plzeň. 

Loni v listopadu zemřel ve věku 99 let americký válečný veterán Marion Kirkham z Oregonu, který byl také pravidelným účastníkem oslav osvobození v Plzni. Za druhé světové války byl příslušníkem bombardovacího letectva. Letos krátce před konáním Slavností svobody zemřel v USA ve věku nedožitých 97 let osvoboditel Domažlic a Plzně, James Herbert Cavanaugh Duncan, veterán a příslušník 2. pěší divize.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Valère Gustin, belgický veterán, zemřel Valère Gustin, smuteční oznámení, Slavnosti svobody, veteráni, Plzeň, válečný veterán, slavnost, pamětní deska, Lutych, Československo, USA, druhá světová válka, George S. Patton, Belgie, George Thompson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel válečný veterán a pravidelný účastník Slavností svobody Valère Gustin, bylo mu 98 let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.