Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lomeček bojuje o záchranu slavné podvodní pozorovatelny. Navštěvují ji lidé z celého Česka i z ciziny

Slavná podvodní pozorovatelna zůstane i nadále ponořená pod hladinou malebného Lomečku Starý Klíčov u Mrákova na Domažlicku. Provozovatelům Lomečku se podařilo pozorovatelnu odkoupit a zachovat na původním místě. Teď ale prostřednictvím crowfundingové sbírky shromažďují finance potřebné na její nutnou rekonstrukci. Do kabiny umístěné osm metrů pod hladinou může sestoupit každý zájemce. Díky tomu pak může sledovat obří ryby žijící v Lomečku i další život pod vodou.

„Půl roku trvající noční můra z možné ztráty podvodní pozorovatelny v Lomečku teď skončila. Pozorovatelna byla v majetku Českého svazu potápěčů, který nám před půl rokem vypověděl smlouvu o užívání a rozhodl se ji odprodat. Jako příspěvková státní organizace, měli za povinnost nabídnout zařízení jako artefakt do muzea a jiných státních organizací. Naštěstí nebyl nikde zájem a kabina zůstává natrvalo v Lomečku! Už jsme podepsali smlouvu o odkoupení a chystáme se na celkovou rekonstrukci,“ informoval provozovatel Lomečku Zdeněk Zrůst. Pozorovatelna je v provozu celoročně, pojme najednou až osm osob. Hloubka dna pozorovatelny je osm metrů. Dovnitř se může podívat každý člověk, který je schopen sestoupit dolů po žebříku.

„Z vlastních prostředků jsme kabinu od Svazu českých potápěčů v neprovozuschopném stavu odkoupili a zachránil ji před její nenávratnou likvidací. Nyní ale potřebujeme finanční podporu na rekonstrukci celého objektu i s jeho nezbytným příslušenstvím. Aby tak splňoval nejenom legislativní a bezpečnostní podmínky pro provoz, ale také aby všem návštěvníkům dalších pár let sloužil a byl zajištěn přiměřený komfort i dostupnost pro všechny hosty,“ vysvětlil Zrůst.

Jeho rodina zatím provoz zařízení zvládá financovat z vlastních prostředků. „Spolu se svou šestičlennou rodinou vkládáme všechny výtěžky a často i naše osobní finance do provozu a údržby. Ale několikahektarový areál Lomečku vyčerpá všechny příjmy, které plynou jak z prodeje občerstvení, tak i ze vstupného. Výnosy ze vstupného za kulturní akce, které jsou zpravidla ztrátové – tedy dotované, nejsou orientované na komerční úspěch a pro tento klenot, unikát a raritu nejsou ekonomickým přínosem,“ vysvětlil provozovatel.

Ten se podle svých slov poprvé obrátil na veřejnost s žádostí o finanční pomoc prostřednictvím crowfundingové sbírky na Donio na záchranu místa, které by bez kabiny ztratilo část svého kouzla. „Pokud by se vybralo více než bude potřeba, budou prostředky využity pro další rozvoj tohoto malebného koutu naší země. Pozorovatelna potřebuje celkovou rekonstrukci. Je v provozu od roku 2011, za tu dobu došlo k opotřebení působením povětrnostních vlivů, vody i běžným užíváním. Je potřeba vyměnit pochozí rohože na lávce a zároveň kabinu celou obrousit a natřít, vyměnit kompletní elektroinstalaci a udělat revizi a celkovou revitalizaci,“ uvedl Zrůst.

Cílová částka sbírky je stanovena na 300 000 korun. Už se podařilo získat přes 130 000 korun. Do ukončení zbývá ještě 88 dní. Podrobnosti ke sbírce najdete ZDE. Díky průzračné vodě je Lomeček vyhledávaný a oblíbený také v komunitě potápěčů. Vedle potápění, podvodní pozorovatelny a parádního koupání je areál Lomečku také proslulý galerií pod širým nebem, kde je celá řada uměleckých děl. Ta vznikají každý během mezinárodních sochařských sympozií. Místo je také dějištěm celé řady koncertů, výstav i divadelních vystoupení.  

Tajemná hlava plující po hladině zatopeného slavného lomu už má i své jméno. Představujeme vám Snílka

Tajemná hlava plující už třetí týden po hladině vyhlášeného Lomu Starý Klíčov u Mrákova na Domažlicku, teď už získala i svoje jméno. Úchvatné dílo z proutí vytvořil začátkem srpna francouzský umělec Fred Martin během tradičního mezinárodního...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zdeněk Zrůst

Štítky Lomeček, podvodní pozorovatelna, kabina, sbírka na záchranu kabiny, rekonstrukce pozorovatelny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lomeček bojuje o záchranu slavné podvodní pozorovatelny. Navštěvují ji lidé z celého Česka i z ciziny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.