Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tajemná hlava plující po hladině zatopeného slavného lomu už má i své jméno. Představujeme vám Snílka

Tajemná hlava plující už třetí týden po hladině vyhlášeného Lomu Starý Klíčov u Mrákova na Domažlicku, teď už získala i svoje jméno. Úchvatné dílo z proutí vytvořil začátkem srpna francouzský umělec Fred Martin během tradičního mezinárodního uměleckého sympozia a okamžitě si ho návštěvníci lomečku zamilovali. Každý plavec si ho chce prohlédnout i zblízka.

„Říkáme mu Snílek – Dreamer,“ potvrdil pro Plzeňskou Drbnu Zdeněk Zrůst, organizátor sympozia a provozovatel Lomečku. Ten už dříve vyzval přátele i veřejnost, aby se všichni zapojili do hledání vhodného jména pro nové umělecké dílo. A jaké další názvy se ještě objevily? Z obrovského množství můžeme zmínit například Jungleman, Lesní žena, Budoucnost, Atrey, Duše vody, Gaia, Duch vody, Antares, Proutník, Mukha, Ponořená, Nelson, Lomenda, Zřítelnice, Nádherná, Persefona, Loma, Salome, Zlomea, Willow, Dvojí tvář, Zaomi, Divá Bára, Něžná, Duše, Rusalka, Božen, Agua nebo také Vodomilka.

Jméno Snílek nakonec vzešlo od samotného autora díla Freda Martina. Ten svého Snílka umístil na staré plovoucí molo, které je téměř celé potopené. Díky tomu se tak hlava efektně vznáší nad hladinou. Ke spojení proutí použil kolem 5000 kousků drátu! „Lidé jsou opravdu nadšení z toho, jak moc se to povedlo. Přes den ta hladina není jako zrcadlo, ale je zčeřená od lidí, kteří se zde koupají. Tak ten celkový efekt úplně nevynikne. Ale když se hladina třeba večer nebo ráno uklidní, tak je potom naprosto úžasné, jak se ta druhá polovina tváře zrcadlí v té vodě. Hlava je upletena z lískových a vrbových prutů. Rozměry jsou přibližně 6 x 2,5 metru,“ popsal dílo Zdeněk Zrůst. Lze předpokládat, že proutí, ze kterého je hlava upletena, ještě obrazí a zazelená. Dílo pak dostane ještě další rozměr.

Umělecká sympozia se v Lomečku ve Starém Klíčově konají pravidelně už řadu let. Areál lomečku tak působí jako velká přírodní galerie. Některé artefakty jsou umístěné ve vodě a lze kolem nich plavat. Už léta pluje v lomečku například i obří dřevěná krakatice. Další umělecké skvosty jsou různě rozmístěné na břehu. Mezi nimi pak leží návštěvníci lomečku na svých dekách. Na jedno dílo tvořené systémem dřevěných lávek lze se špetkou odvahy i vyšplhat a je velmi oblíbené zejména u dětí.

„Letos v rámci sympozia vznikl vedle snílka také další obraz od Micheala Rittsteina, dále také obraz od Miroslava Pošvice. Pak je tady také socha schoulené postavy, jde o lidskou fosilii, kterou vytvořila Jitka Kusová. Michal Sodja vytvořil na sympoziu harmonikáře. A už několik let zde postupně vzniká velká mozaika od Mariky Toman Bumbálkové. Letos ji obohatila o postavu potápěče, který bojuje s obřím sumcem,“ dodal Zdeněk Zrůst.

Díky průzračné vodě je lomeček vyhledávaný a oblíbený také v komunitě potápěčů. Vedle parádního koupání a galerii pod širým nebem mohou návštěvníci lomečku sestoupit suchou nohou i pod hladinu díky speciální podvodní pozorovací kabině. Mohou tak sledovat hodně pestrý život pod vodou, kde je celá řada opravdu obřích ryb různých druhů.

FOTOGALERIE: Lomeček Starý Klíčov u Mrákova

Pátek, 25. srpna 2023, 13:02

Podvodní pozorovací kabina
FOTOGALERIE: Lomeček Starý Klíčov u Mrákova

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zdeněk Zrůst

Štítky Lomeček, Lom Starý Klíčov, umělecké sympozium, tajemná hlava, umělecká díla, Zdeněk Zrůst, Snílek, Dreamer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajemná hlava plující po hladině zatopeného slavného lomu už má i své jméno. Představujeme vám Snílka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.