Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Změnou jednacího řádu chtějí zastupitelé Jedničky uplést bič na proruského kolegu z SPD, kterého nelze odvolat

, aktualizováno 30. dubna 2024, 13:40

Změnu jednacího řádu schválili na svém posledním jednání zastupitelé Městského obvodu Plzeň 1. Podle nového jednacího řádu se může zastupitel zúčastnit jednání zastupitelstva distančně, tedy na dálku, jen dvakrát do roka. Novinka by se měla citelně dotknout Jakuba Zieby, kontroverzního zastupitele za SPD, který studuje a dlouhodobě pobývá v Rusku. Zieba Rusko vychvaluje, obdivně píše o Putinovi, a to i po ruské invazi na Ukrajinu. Netají se ani obdivem ke Stalinovi. I když je Zieba trnem v oku ostatním zastupitelům, nelze ho za jeho silně proruské postoje odvolat.

„Součástí změny jednacího řádu je distanční účast zastupitelů na jednání našeho zastupitelstva. Navrhli jsme, aby byla tato účast umožněna jen dvakrát za rok bez udání důvodu, a to pouze za splnění předpokladu, že zastupitelé jsou pro takovou účast dostatečně technicky vybaveni. Po vyčerpání dvou distančních účastí v roce již nebude možné se jednání takto účastnit,“ informovala redakci Plzeňské Drbny mluvčí MO Plzeň 1 Miroslava Vejvodová.

Pro změnu jednacího řádu hlasovalo 20 zastupitelů, proti byla dva z tábora SPD, zdrželi se tři zastupitelé z ODS. Nehlasoval ani Jakub Zieba, který se tentokrát na jednání zastupitelstva z Ruska nepřihlásil. „Věc jsme konzultovali s Ministerstvem vnitra ČR, které doporučilo stanovit nediskriminační a dopředu předvídatelné pravidlo pro všechny zastupitele. Distanční účast se bude podle návrhu oznamovat pouze písemně e-mailem na adresu starosty MO Plzeň 1 a tajemníka ÚMO Plzeň 1, a to bez rozhodování,“ vysvětlila mluvčí Vejvodová.

„Co se týče konkrétně pana zastupitele Zieby, pro nás je zásadní, že má trvalé bydliště v našem obvodu a byl řádně zvolen. Je na každém zastupiteli, jak se zodpovídá svým voličům, naše vedení upřednostňuje osobní účast na jednání zastupitelstva. Straně, za kterou je navržen jako nestraník, tento jeho přístup nevadí,“ konstatovala mluvčí.

Za absenci na jednání zastupitelstva samotným zastupitelům nic nehrozí. Nelze je odvolat, nepřichází o svůj mandát. museli by sami rezignovat. Odměny pro neuvolněné zastupitele jsou nastaveny obecně pro všechny stejně. „Pan Zieba tedy dostává stejnou odměnu jako ostatní neuvolnění zastupitelé. Její výše je stanovena zákonem o obcích podle tabulky platné od 1. 1. 2024 činí odměna pro neuvolněné zastupitele v obci od 20 001 do 50 000 obyvatel 3042 Kč měsíčně. MO Plzeň 1 má jednání zastupitelstva celkem pětkrát do roka,“ doplnila mluvčí Miroslava Vejvodová.

„Změny v Jednacím řádu nejsou vůbec špatné, nebyl bych proti. Nyní je distanční účast garantovaná Jednacím řádem, do té doby garantovaná nebyla. Nevím tedy, na koho ten bič nakonec je," komentoval pro Plzeňskou Drbnu rozhodnutí Jakub Zieba. Za poslední rok a čtvrt se konkrétně ruský student Zieba zúčastnil fyzicky pouze jediného jednání zastupitelstva v Plzni. Třikrát se připojil online z Volgogradu a třikrát nebyl přítomen ani distančně. Ve svých videích dlouhodobě šíří prokremelskou propagandu.

Mandát zastupitele Zieba odmítl složit

Loni v únoru vyzvali zastupitelé za TOP 09 Ziebu, aby složil svůj mandát. „Ctíme výsledek voleb a rozdělení mandátů jednotlivým kandidujícím subjektům, považujeme však za nepřijatelné, aby kterýkoliv zastupitel kolaboroval s nepřátelskou mocí. Postoje a vystupování Jakuba Zieby jsou plivnutím do tváře všem obětem ruské agrese vůči Ukrajině. K tomu jsme nemohli mlčet. TOP 09 bude vždy hájit principy svobody, demokracie a ochrany lidských práv,“ uvedli tehdy pro naši redakci zastupitelé TOP 09 Ilona Jehličková a Martin Leška. Na výzvu k rezignaci na mandát zastupitele reagoval Zieba slovy, že jde o soukromý názor zastupitelů a dodal, že určitě nebude rezignovat.

V současné době Zieba studuje cestovní ruch na Volgogradské státní univerzitě a Rusko označuje jako jeho domov a dokonce bojuje za vznik Stalinova muzea. „Ač nejsem občanem Ruska, považuji se za ruského vlastence a cítím angažmá v ruském světě. Rusko se stalo mým novým domovem! Jsem zastáncem koncepce ruského světa. Dnes podporuji našeho prezidenta Vladimira Putina – na světě není lepšího prezidenta. Zároveň se mi líbí Stalinova činnost. Je škoda, že v Rusku není moderní a hodnotné muzeum, které by se věnovalo jeho osobnosti. Proto jsem se rozhodl vytvořit Stalinovu Muzeo-galerii. Stalin je pro mě symbolem spravedlnosti a vlastenectví, mocného rozvoje země, Velkého Vítězství a obecně nejlepší politické a veřejné osobnosti a vůdce celého 20. století,“ pěje Jakub Zieba ódy na profilu věnovaném vzniku muzea.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Zieba

Štítky jednací řád, změna jednacího řádu, Jakub Zieba, zastupitel za SPD, obdivovatel Stalina, zastupitelstvo MO Plzeň 1, jednání zastupitelstva, výzva k rezignaci, rezignace na mandát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

I když je Zieba trnem v oku ostatním zastupitelům, nelze ho za jeho silně proruské postoje odvolat. Nelze ho odvolat, protože podle demokratických zásad má dotyčný právo se k jednání vyjadřovat. Jeho kolegové v orgánu ho ovšem zcela nedemokraticky chtějí o toto demokratické právo připravit. Jak typické pro české zastánce pokroku, spravedlnosti a demokracie. Neboť jistě jen oni - podle svého vidění světa a demokracie - mají právo mít své názory a názory odlišné od názorů jejich jsou škodlivé a vlastně téměř kriminální!?! Patrně rudé bolševiky nahradili bolševici jiné barvy. Jaké? Snad modré, nebo fialové?

Pondělí, 6. května 2024, 09:54Odpovědět

Změnou jednacího řádu chtějí zastupitelé Jedničky uplést bič na proruského kolegu z SPD, kterého nelze odvolat  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.