Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Opozice na zastupitelstvu kritizovala fakt, že na magistrátu je zaměstnaný pravomocně odsouzený úředník

Kauzu, která se týká opětovného zaměstnání pravomocně odsouzeného vysokého úředníka na plzeňském magistrátu, zcela podle očekávání otevřela opozice při jednání městského zastupitelstva. Loni na podzim přestal na magistrátu pracovat tehdejší šéf útvaru investic Pavel Grisník vzhledem k tomu, že ho krajský soud potrestal podmínkou za zneužití pravomoci úřední osoby. Od května už zase pracuje na magistrátním technickém úřadu.

„Je to věc, která je pro mě absolutně nepochopitelná. A to bez ohledu na to, jakou kvalitu práce pan Grisník kdy odváděl. Zákon o úřednících územních samosprávných celků říká, že musí být zaměstnanec úřadu bezúhonný,“ nešetřil kritikou opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Podle něj není možné, aby Pavel Grisník působil v oblasti, která souvisí s výkonem v rámci úřadu.

„Nepoložili jste si otázku, jestli jeho přítomnost u některých projektů není zpochybňující? Není to problém, který může vzniknout? V médiích jsme se dočetli, že se to panu primátorovi nelíbí, ale není pravdou, že s tím nemůže nic dělat. Podle zákona o obcích je hlavou úřadu,“ zdůraznil Vozobule. „Rada města ani zastupitelstvo se k tomuto rozhodnutí jakkoli nevyjadřovalo. My jsme o tom nerozhodovali. Jediné, co mě v celém procesu zajímalo, bylo to, jestli je zvolený postup zákonný,“ sdělil stručně primátor Roman Zarzycký (ANO) a nechal vysvětlení na tajemníkovi magistrátu Václavu Váchovi.

„Vše je v souladu se zákonem"

„Pan Grisník není úředníkem územně samosprávního celku. Jakmile byl odsouzen, tak podal rezignaci na pozici vedoucího odboru i na pozici úředníka. Následně k zajištění rozběhlých akcí, protože k tomu došlo ze dne na den, s ním byla okamžitě uzavřena dohoda, která byla do 30. dubna. Protože potřeba Technického úřadu nadále trvala, tak byla s panem Grisníkem uzavřena smlouva jako se zaměstnancem, kdy má diametrálně odlišnou pracovní náplň. Je to vše v souladu se zákonem,“ sdělil Václav Váchal s tím, že Grisník je přímo podřízený řediteli Technického úřadu, který mu zadává práci. Dále dodal, že úřad trápí velký podstav.

Vysvětlení ale opoziční zastupitele neuklidnilo a považují ho za neobhajitelné. „To, že jste našli mechanismus, kterým to obejdete, pro mě není žádnou kvalitou. Není to něčím, co by mělo být podkladem, jak toto rozhodnutí hájit. To, že je stav takový, že bez bývalého pana vedoucího to nelze dělat, to je mimochodem tristní ukázka toho, jak je ten úřad veden. Bez jednoho člověka nemůžete tuto agendu zvládnout?“ reagoval Vozobule.

„Rozumím, že je to to váš kolega. Ale pak na tom úřadě také sedí velké množství úředníků, kteří všichni museli dokládat při svém nástupu svou bezúhonnost. Je to logické a děje se to v řadě zaměstnání. Navíc tady mluvíme o odsouzení za trestný čin související s výkonem ve veřejné správě!“ hřímal Vozobule.

Nepřísluší mi do toho zasahovat, řekl náměstek Bosák

„Mě tohle náramně baví. Pan tajemník vám tady řekl, že situace není protiprávní a když mi pan ředitel oznamoval, že se rozhodl zaměstnat pana Grisníka, tak mě ujistil, že to není protiprávní stav. Neviděl jsem tam nezbytnost do toho zasahovat, to mi nepřísluší,“ řekl technický náměstek Pavel Bosák (Piráti), pod něhož zmíněný úřad spadá. Neopomněl připomenout, že Grisník na úřadu figuroval už za předchozího vedení, kdy už byl trestně stíhaný. „Nejsem členem výběrových komisí a spoléhám na pana ředitele a tajemníka, že si personálně budou řídit věci, jak mají,“ dodal Bosák.

S působením Grisníka na úřadě nesouhlasí ani radní Světlana Budková (STAN). „Tato spolupráce měla dávno skončit. Nepřináší nic a naopak to budí u veřejnosti špatný pohled na dobrou práci úředníků. Myslím si, že to nemáme ani na jedné straně zapotřebí,“ doplnila.

Pavel Grisník nastoupil do významné funkce na Odboru investic Magistrátu města Plzně v dubnu 2015, kdy zvítězil ve výběrovém řízení. Vedení Plzně v roce 2015 ke Grisníkovi uvedlo, že bude ctít presumpci neviny a že zatím nechystá žádné personální kroky vůči stíhanému úředníkovi. To byl primátorem ještě Martin Zrzavecký (ČSSD). Grisník tak ve své funkci dále setrval a to i za vlády primátorů Martina Baxy (ODS), Pavla Šindeláře (ODS) a současného Romana Zarzyckého (ANO).

Co bylo důvodem Pavla Grisníka k jeho rezignaci?

Krajský soud v Plzni loni před koncem roku potvrdil původní rozsudek chebského okresního soudu, který Grisníka v květnu uznal vinným ze zneužití pravomoci úředníka. Odvolací soud pak snížil na polovinu původně uložený trest dvouletého vězení s dvouletou zkušební lhůtou. Pravomocný rozsudek pro Grisníka znamená, že podle zákona musel skončit v současném zaměstnání na plzeňském magistrátu.

Kauza pochází z Grisníkovo působení na stavebním úřadu v Aši, který vedl před svým příchodem do Plzně. Krátce po změně pracoviště ho policie obvinila. Věc se týkala výstavby větrných elektráren v Újezdě u Aše, kdy soukromý investor nedodržel schválený projekt a místo dvou větrníků postavil jeden s jinými výškovými parametry. Stavba nakonec prošla právě díky Grisníkovi, který o nesouladech s projektovou dokumentací moc dobře věděl.

Podle soudu měl Grisník upozornit stavebníka na pochybení a požadovat nápravu. Místo toho, ale pomohl větrníky legalizovat. Vyšetřovatele ke Grisníkovi dovedly telefonní odposlechy, ze kterých je patrné, že se scházel se zástupci stavebníka i mimo úřad. Grisník se hájil tím, že byl pod velkým tlakem, jelikož mu zástupci stavebníka měli sdělit, že pokud investice neklapne, zažalují město o nemalé náhrady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky jednání zastupitelstva, zneužití úřední pravomoci, podvod, větrné elektrárny, plzeňský magistrát, Pavel Grisník, odbor investic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice na zastupitelstvu kritizovala fakt, že na magistrátu je zaměstnaný pravomocně odsouzený úředník  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.