Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Prezident Petr Pavel jmenoval ministrem pro vědu poslance Marka Ženíška (TOP 09) z Plzně

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval členem vlády poslance Marka Ženíška (TOP 09). Pětačtyřicetiletý politik z Plzně se ujme funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace po stranické kolegyni Heleně Langšádlové. Ženíšek nástupem do vlády končí ve funkci šéfa sněmovního zahraničního výboru a na dalších postech v dolní komoře Parlamentu.

Langšádlovou prezident odvolal k neděli 5. května, rezignaci předtím oznámila kvůli nespokojenosti mateřské strany s prezentací výsledků veřejnosti. Nahradit ji měl ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se ale vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce. Vedení TOP 09 následně minulý týden navrhlo na post Ženíška.

Prezident při ceremoniálu ocenil, že funkce nezůstala prázdná dlouho. "Jsem přesvědčen, že Marek Ženíšek se s touto náročnou agendou dokáže poprat," uvedl Petr Pavel. Připustil, že vzhledem k blížícímu se konci volebního období a personální kapacitě, kterou bude mít Ženíšek na úřadu vlády k dispozici, ho nečeká lehký úkol. "Věda, výzkum, inovace a vzdělání jsou prioritami vlády a jsou mimořádně důležité pro to, aby naše ekonomika uspěla ve výrazně konkurenčním prostředí," dodal Pavel.

Ženíšek se má podle Pavla soustředit i na strategickou komunikaci a boj s dezinformacemi. "Jsem přesvědčen, že události, ke kterým dochází v našem okolí, svědčí o tom, jak zhoubnou moc mohou mít dezinformace na veřejné mínění i nálady ve společnosti," uvedl prezident. Narážel pravděpodobně mimo jiné na středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

Výměna ministra pro vědu je osmou změnou ve vládě. Ženíšek za svou prioritu dříve označil navýšení rozpočtu vědy pro příští rok. Plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě, k čemuž hodlá využít i kontakty nabyté ve Sněmovně. Dalšími cíli jsou dokončení návrhu zákona o vědě, vývoji a inovacích či reformy přenesení poznatků z vědy do praxe.

Jmenováním do vlády skončil Ženíšek ve sněmovním branném i zahraničním výboru, který vedl. O zástupci v zahraničním výboru bude klub TOP 09 podle předsedy Jana Jakoba teprve jednat. "Nevylučuji, že finální rozhodnutí padne až po evropských volbách. Lze totiž předpokládat, že dojde k dalším změnám," sdělil Jakob.

Nového ministra uvedl do funknce premiér

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že ministr Marek Ženíšek bude v pozici člena vlády pro vědu, výzkum a inovace pracovat na posílení transferů znalostí do praxe, spolupráci vědy a byznysu či revizi priorit orientovaného výzkumu. Novinářům po uvedení Ženíška do funkce ve Strakově akademii řekl, že je třeba dokončit revizi priorit orientovaného výzkumu. ČR by podle něj měla investovat do toho, v čem čeští vědci mají úspěch. Ženíšek uvedl, že plánuje motivovat soukromý sektor k vyšším investicím do výzkumu a vývoje tak, aby se zvedl objem financí v oboru. Zopakoval, že jeho prioritou je zvýšení rozpočtu kapitoly vědy a výzkumu, a to postupné.

Nový ministr bude podle Fialy posilou pro celou vládu. Fiala zdůraznil, že bez toho, že Česká republika bude silná ve vědě, nemůže být úspěšnou zemí. "Je důležité posílit konkurenceschopnost, posílit firmy a soukromý kapitál," řekl Petr Fiala.

Peníze, kterými chce navýšit rozpočet vědy a výzkumu, mají jít podle Ženíška například do excelentního výzkumu. Ženíšek neřekl přesnou částku, poukázal na teprve nadcházející jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) . "Žádné dramatické změny pro letošní rok nikdo očekávat nemůže," uvedl na stejnou otázku premiér. Co se týká příštího roku, bude podle něj kabinet projednávat plán hospodaření státu na společných jednáních, prioritou nicméně věda je, dodal.

Ženíšek, který s přijetím ministerské funkce dnes skončil v čele zahraničního výboru Sněmovny, plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě. Dalším jeho cílem je dotažení projektů započatých Langšádlovou, zejména návrhu zákona o vědě, vývoji a inovacích a reformy přenesení poznatků z vědy do praxe.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Fongus, Pražský hrad

Štítky Marek Ženíšek, nový ministr, ministr Ženíšek, ministr pro vědu, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Petr Pavel jmenoval ministrem pro vědu poslance Marka Ženíška (TOP 09) z Plzně  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.