Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Divadelní hra Krajina se sklady vypráví o pohnutých osudech lidí ze západočeského pohraničí

Internační tábor pro zajatce první světové války, válečné vysídlování, vznik železné opony i divoké devadesátky, kdy se v západočeském pohraničí soustředil nelegální obchod, erotické kluby, kasina i obří logistické haly. Nejen o tom vypráví divadelní hra chebské rodačky Marie Novákové Krajina se sklady. Inscenaci uvede plzeňská alternativní scéna Moving Station. Nastudování se ujal nezávislý divadelní soubor Tygr v tísni.

„Soubor Tygr v tísni mapuje moderní evropské dějiny a hledá zdánlivě okrajové příběhy, které přispěly k současné podobě světa stejnou měrou jako ikonické historické události. My se v Moving Station dlouhodobě zabýváme zpracováním témat, která jsou aktuálně přítomna ve společenských debatách i životní realitě kolem nás," uvedl umělecký ředitel Moving Station Roman Černík.

Krajina se sklady je příběhem komunity a krajiny rakouskouherských, československých a posléze českých Sudet. Marie Nováková se inspirovala historickými i současnými problémy. Inscenace s nadhledem, skrze zaslechnuté nebo tušené příběhy, vyvrací zaběhaná klišé a vžité předsudky. Divadelní hra bude mít premiéru 16. května. Další reprízy se uskuteční 17. a 30. května v rámci festivalu Nastevřeno.

Podle autorky Marie Novákové se hra sice odehrává zcela konkrétně na Chebsku, nicméně pás logistických hal se táhne od plzeňských Borských polí až po nejzápadnější hranici Čech a proměňuje tvář krajiny, trh práce a etnické složení komunit. „Moje hra je mimo jiné o neustálém migračním pohybu lidí na malém kusu země, a kde jinde tuhle inscenaci uvádět než na nádraží,” doplnila.

Scénografie se inspirovala současnou syrovou estetikou ocelových logistických hal a pracuje zejména s jejich všudypřítomným světlem, které nedá nikomu spát. „Za posledních 100 let jsme pohraničí zjizvili jako nikdy předtím a hra je sondou do tohoto stavu. Sondou historickou, ale i sociální a magickou. V našem pohraničí mají i příběhy obyčejných lidí rozměr antických tragédií a sebemenší dobrý úmysl působí jako nadpřirozený zásah. Do sžírajícího světla moderního světa stavíme kraj, který měl být zapomenut spolu se svými osudy a vzpomínkami,” dodal režisér Ivo Kristián Kubák.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Štaif

Štítky divadelní hra, alternativní scéna, Krajina se sklady, pohraničí, Moving Station, Tygr v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní hra Krajina se sklady vypráví o pohnutých osudech lidí ze západočeského pohraničí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.