Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zemřela plzeňská rodačka Simona Postlerová, oblíbené herečce a uznávané dabérce bylo 59 let

Ve věku nedožitých 60 let zemřela herečka Simona Postlerová. Informoval o tom Nadační fond Dvojka Srdcem, jemuž byla patronkou. Herečku mohli vidět diváci v desítkách filmů, seriálů a na prknech divadla. Milovníci kinematografie znají dobře i její hlas, který propůjčila například Cate Blanchettové coby paní elfů Galadriel z trilogie Pána prstenů či majoru Carterové ze seriálu Hvězdná brána. Obdržela také Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu, konkrétně za roli Emmy Thompsonové ve filmu Vtip.

Simona Postlerová se narodila 9. listopadu 1964, v Plzni v herecké rodině, její otec byl režisérem a matka herečkou. Část dětství a mládí prožila v Ostravě. Již v dětství prý věděla, že bude své rodiče následovat. Herectví vystudovala na pražské DAMU, potom ji oslovilo Národní divadlo.

V Národním divadle Postlerová nejdříve hostovala, stálé angažmá získala v roce 1987. Hrála i na dalších scénách a v roce 1992 nastoupila na Vinohrady. V Divadle Ungelt debutovala po boku Aleny Vránové v inscenaci Ladislava Smočka Perla Hollywoodu a já v roce 2005 a od roku 2017 například excelovala ve hře britské dramatičky Gail Louwové Miss Dietrich lituje, ve které její matku - slavnou filmovou legendu - hrála její herecká pedagožka z DAMU Regina Rázlová.

Televizní diváci znali Simonu Postlerovou například ze seriálů Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě, Poslední sezona či Ošklivka Katka. Také si zahrála v bezmála osmi desítkách převážně televizních filmů. Byly to například Jako letní sníh, Noc pastýřů, Zámek v Čechách, Paní Piperová zasahuje, Divnolásky, Jedna kočka za druhou či Experti. Jejím posledním titulem byl snímek Společně sami z letošního roku. Objevila se také v mnoha televizních inscenacích.

Postlerová rovněž hodně dabovala a spolupracovala s rozhlasem. Dabovala například Samanthu Carterovou v seriálu Hvězdná brána, Lorelai Gilmoreovou v seriálu Gilmorova děvčata, Annie Hackerovou v Jistě, pane ministře a Audrey Hepburnovou ve filmu Snídaně u Tiffanyho. V roce 2002 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu za propůjčení hlasu britské herečce Emmě Thompsonové ve filmu Vtip.

Simona Poslerová byla vdaná za hudebníka Zdeňka Hráška, který v roce 2016 zemřel. Z manželství měla již dospělého syna Damiána a dceru Janu Magdalénu. Její bratr Alexandr Postler je také herec.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadační fond Dvojka srdcem

Štítky Simona Postlerová, plzeňská rodačka, smuteční oznámení, herečka, dabérka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela plzeňská rodačka Simona Postlerová, oblíbené herečce a uznávané dabérce bylo 59 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.