Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Nechvalně proslulý pavlačák půjde k zemi, musí ustoupit stavbě východního obchvatu města

Vybydlené pavlačové domy v Jateční ulici v Plzni budou za pár měsíců už minulostí. Na podzim začne jejich demolice. Zdevastované objekty musí ustoupit stavbě východního obchvatu města, který za zhruba osm miliard korun postaví Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Hotovo by mělo být do roku 2032. Pavlačáky dříve sloužily jako bydlení pro problémové nájemníky. V posledních letech se tam stahovali bezdomovci, kteří objekt předloni i podpálili.

Posledního nájemníka měl pavlačák ještě v roce 2021. Od té doby je komplex tří budov prázdný. Dveře a okna jsou zabedněné, aby se tam nikdo nedostal. V minulosti se tam totiž stahovali bezdomovci, kteří objekt prosinci 2022 dokonce podpálili. Lokalitu proto stále kontrolují strážníci.  

Nechvalně proslulé domy stojí v blízko Carimexu, kterému Plzeňané přezdívají Skleněné peklo. Z největší černé stavby ve městě už je jen torzo. Do budoucna ho nahradí obchodní prostory, byty a kanceláře.

O pavlačáku se začalo znovu hovořit v rámci předloňského festivalu WALLZ. Umělec vystupující pod jménem ChemiS na fasádu zdevastovaného domu namaloval spící dítě. Inspirovala ho pohnutá historie této lokality.

„Tato malba je inspirována historií pavlačového domu v Jateční ulici v Plzni, který donedávna sloužil pro bydlení nízkopříjmových rodin a byl nechvalně známý jako romské ghetto. Tyto sociálně vyloučené oblasti jsou jako začarovaný kruh, který se zdá být těžkým oříškem pro politiky i obyvatele daných míst. Mnohdy jsou tyto budovy jediným možným místem, jež poskytuje lidem domov, tedy útočiště a bezpečí pro sebe a své děti. O to těžší je ale zbavit se stigmatu, když v takovém místě žijete,“ uvedl umělec ke svému dílu.

Poslední chvíle nechvalně proslulého Skleněného pekla. K zemi jde konečně i hlavní část největší černé stavby

Bouráním hlavní budovy Carimexu pokračuje demolice nechvalně proslulého Skleněného pekla na Rokycanské třídě v Plzni. S rozebíráním největší černé stavby, která město hyzdí čtvrt století, začaly bagry už začátkem dubna. Po odstranění nižších...

Neblaze vyhlížející pavlačák vznikl na sklonku 30. let minulého století a od prvopočátku v něm měla bydlet chudší část obyvatel. „Minimální byty sestávaly z malé předsíně, obytné kuchyně a klosetu, jak bylo u staveb tohoto typu obvyklé. Výjimku tvořily krajní byty, které měly jeden pokoj navíc. V suterénu se nacházely dvě společné prádelny,“ popisuje Plzeňský architektonický manuál.

Během let prošel dům drobnými změnami. V roce 1978 dům postihl menší požár. Počátkem devadesátých let fungovala v přízemí také prodejna potravin a občerstvení.

Domy ustoupí obchvatu

Ředitel plzeňské oblasti ŘSD Miroslav Blabol pro ČTK uvedl, že demolice objektů bude rozdělená do dvou etap na podzim a jaro kvůli finanční náročnosti. „Máme propočet zhruba na 50 milionů korun. Věřím, že do května 2025 to bude hotové," uvedl. Místem povede východní obchod, jehož stavba začala v létě 2019 u křižovatky ulic Studentská a Plaská. Na další část v úseku Jasmínová – Jateční teď běží územní řízení, rozhodnutí padne ve druhé polovině roku.

Severní etapa obchvatu se má stavět v letech 2028 až 2031. Náklady budou 3,5 miliardy korun. Jižní etapa bude podle ŘSD nejnáročnější kvůli majetkoprávní přípravě. Probíhat bude v letech 2029 až 2032.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Jehlík, Plzeňský architektonický manuál

Štítky demolice pavlačových domů, stavba východního obchvatu města, vybydlené domy, bydlení pro chudé, Jateční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechvalně proslulý pavlačák půjde k zemi, musí ustoupit stavbě východního obchvatu města  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.