Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nebezpečné sršně asijské lapí speciální pasti podél dálnice D5, hmyz často vozí kamiony z ciziny

Speciální návnady by měly včas odhalit výskyt nebezpečné sršně asijské, která dokáže zlikvidovat celá včelstva. Hnízdo tohoto agresivního hmyzu přírodovědci objevili loni v Plzni. Letos na jaře našli další královny, které do západních Čech přivezl kamion z Francie. I proto Agentura přírody a krajiny (AOPK) vytipovala místa podél dálnice D5, kde vyvěšují pasti, na jejichž vývoji se podílela i Západočeská univerzita v Plzni.

„Nejdůležitější je včasný záchyt výskytu sršně. Do monitoringu se snažíme zapojit nejrůznější instituce, včelaře i veřejnost. Byly vyvinuty speciální pasti, na jejich výrobě jsme spolupracovali s vědci z Regionálního technologického institutu, výzkumného centra Strojní fakulty Západočeské univerzity v Plzni,“ uvedl Zdeněk Myslík z AOPK.

Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří západní Evropou. 

První pasti umístili spolu se včelaři v blízkosti včelích úlů ve Svaté Kateřině a u Nové Hospody na Tachovsku i v Nýřanech a na dalších místech. „Důležité je sledovat zejména okolí dálnice D5, která je potenciálně nejrizikovějším místem. Včelaři budou pasti pravidelně kontrolovat, doplňovat návnadu a v případě záchytu sršně nás informují. Také z pastí vyndají případně zachycené jiné druhy hmyzu,“ přibližuje Myslík.

„Pasti slouží jen jako doplněk k přímému pozorování, nemohou sršně asijské z přírody vychytat. Pokud se v nich objeví, je třeba napnout síly a pokusit se dohledat a zlikvidovat hnízdo. V pastech, které byly instalovány koncem března v Plzni, se žádné sršně asijské zatím neobjevily,“ vysvětluje Tomáš Görner z AOPK.

Uvnitř pasti, plastové budky vyrobené 3D tiskárně, je nádobka se sladkou šťávou. Návnadu kryje víčko, takže sršeň ani jiný hmyz se v ní neutopí. Hlavní vletový otvor do pasti je ve tvaru nálevky. Sršeň vlétne dovnitř, ale kvůli své velikosti se ven už nedostane. Po obvodu pasti jsou menší výletové otvory pro drobnější hmyz.

Lidé už poslali stovky hlášení 

Lidé mohou výskyt sršně hlásit na e-mail invaznidruhy@nature.cz, podle ochránců je vhodné hlášení doplnit fotografií a přesnějším popisem hmyzu, aby bylo možné vyloučit záměnu s jiným druhem. Druhou možností je oznámení přes mobilní aplikaci Nahlaš sršeň. Ke stažení je na Google Play i App Store.

Hlášení, kterých se nám již sešlo na osm stovek, následně prověřujeme. Stále platí, že hlavním pomocníkem při objevu nových jedinců je právě pozorování veřejnosti. Tak jsme se o všech dosavadních nálezech dozvěděli,“ konstatuje Görner.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, která se v ČR vyskytuje běžně. Tento druh je zároveň tmavší, podle ochránců jde poznat od sršně obecné i díky žlutě zbarveným koncům končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské mají kolovitý až hruškovitý tvar a vchod z boku. Nejčastěji bývají podle ochránců vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Hlinková, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky sršeň asijská, invazní druhy, nepůvodní druhy, včely, speciální pasti, AOPK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečné sršně asijské lapí speciální pasti podél dálnice D5, hmyz často vozí kamiony z ciziny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.