Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňská porodnice jako první v západních Čechách nabízí nový přístup k nastávajícím maminkám

Se zcela novým přístupem k porodu přichází Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice v Plzni. V rámci nově koncipovaného Centra individuální péče a respektujícího porodu nabízí osobní péči pro nastávající maminky. Jde například o porod pouze v přítomnosti porodní asistentky. Velký zájem je také o vany s éterickými oleji, jemné masáže a další přírodní prostředky podporující přirozený porod.

„Koncept respektujícího porodu je přístup se snahou vyhovět představám a přáním těhotné a rodící ženy, respektující přirozený průběh porodu, při zachování bezpečnosti a odbornosti poskytované péče a v případě potřeby v bezpečí lékařského zázemí,“ říká úvodem přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Jiří Presl.

U rodičky je kromě jejího doprovodu pouze zkušená porodní asistentka, která se jí individuálně věnuje. Využít těchto služeb mohou ženy, u nichž se předpokládá hladký průběh porodu. Tento přístup vyhledávají budoucí maminky stále častěji a porodnice se tak snaží přizpůsobit.

Porodnice umožňuje ženám, aby si při porodu dle potřeby dávkovaly látku tišící bolest. Stačí stisknout tlačítko

Zatím ne příliš rozšířený, ale přesto stále populárnější způsob úlevy od porodní bolesti mohou využívat ženy, které se rozhodnou pro porod ve Stodské nemocnici. Jedná se o pacientkou kontrolovanou analgesii (PCA), jejíž účinek si určuje sama...

„Při příjmu na porodní sál je rodící žena vyšetřena lékařem, který zhodnotí dle zdravotní anamnézy a aktuálního stavu, zda jde o fyziologicky probíhající těhotenství a porod. Pokud žena splňuje podmínky pro vedení porodu porodní asistentkou, jde o ženu s takzvaným nízkým rizikem komplikací, je jí nabídnuta možnost vedení porodu porodní asistentkou. Pokud souhlasí, převezme o ni péči výhradně porodní asistentka, která ji doprovází porodem,“ popisuje porodní asistentka Lenka Sosnovcová.

V případě komplikací je v nemocnici samozřejmě trvale dostupný lékař, který může poskytnout také případné konzultace. Kromě individuálního přístupu mají rodičky také zájem o přírodní prostředky podporující přirozený porod.

Loni přišlo na svět v nemocnicích Plzeňského kraje 1398 dětí, mezi jmény kraluje Eliška a Jakub

Více holčiček se teď rodí v mimoplzeňských nemocnicích. V porodnicích zřizovaných krajem přivítali na svět 722 holek a 676 kluků. Stodská nemocnice nově nabízí zatím ne příliš rozšířený ale přesto stále populárnější způsob úlevy od porodní...

 

„Ve velké oblibě u rodiček jsou prostorná vana s teplou vodou a éterickými oleji, nebo prostorná sprcha s balonem, rodička může využít i jemné masáže s květovými esencemi. Příjemnou atmosféru navodí, a porodní pokoj provoní, použití aroma difuzéru, relaxaci ženám přináší i bylinná napářka nebo poslech relaxační či oblíbené hudby,“ vyjmenovává porodní asistentka Lucie Brázdová

Citlivá spolupráce porodní asistentky a zkušeného porodníka, kteří fungují jako sehraný tým, je ale zcela zásadní. „Lidskost při poskytování služeb a péče ve FN Plzeň je na prvním místě. Věříme, že vedení porodu porodní asistentkou je pro rodičky vítanou možností, jak v duševní pohodě přivést na svět svého potomka, a že si, společně s miminkem, z porodnice odnesou i příjemný porodní zážitek. V loňském roce naši zdravotníci přivedli na svět 3 144 miminek a věřím, že naše nadstandardní služby, spojené i s jistotou profesionálního Neonatologického oddělení, přivede do naší porodnice další maminky i s tatínky,“ uzavírá ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň

Štítky porodnost, FN Plzeň, rodičky, porodní asistentka, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská porodnice jako první v západních Čechách nabízí nový přístup k nastávajícím maminkám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.