Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loni přišlo na svět v nemocnicích Plzeňského kraje 1398 dětí, mezi jmény kraluje Eliška a Jakub

Více holčiček se teď rodí v mimoplzeňských nemocnicích. V porodnicích zřizovaných krajem přivítali na svět 722 holek a 676 kluků. Stodská nemocnice nově nabízí zatím ne příliš rozšířený ale přesto stále populárnější způsob úlevy od porodní bolesti. Jedná se o pacientkou kontrolovanou analgezii, jejíž účinek si určuje sama rodička. Celkově se ve všech zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji narodilo 5249 dětí, nejvíce ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Podle údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ) se narodilo o 8,5 procenta méně dětí než v roce 2021. Pokles porodnosti zaznamenaly všechny porodnice v kraji. Počet narozených dětí v kraji klesá posledních několik let, meziroční poklesy nebyly ale tak výrazné.

„V porodnicích krajských nemocnic v Klatovech, Stodu a Domažlicích se loni narodilo 1398 dětí. Ve čtyřech případech se jednalo o dvojčata. Mezi novorozenci mírně převažovala děvčata,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Mezi jmény jednoznačně kraluje Eliška, Adéla, Anna nebo Barborka.  Pro kluky volí rodiče nejčastěji jména Jakub, Honzík, Matyáš, Lukáš či Daniel.

V krajských porodnicích se snaží poskytnout rodičkám co největší komfort. Například ve Stodské nemocnici nově nabízí ne příliš rozšířený způsob úlevy od porodní bolesti. Jedná se o takzvanou pacientkou kontrolovanou analgezii (PCA), jejíž účinek si určuje sama rodička skrze tlačítko, kterým ovládá podle vlastní potřeby postupné dávkování tišící látky.

První letošní dítě v Plzeňském kraji se narodilo v 06:16 v porodnici Mulačovy nemocnici v Plzni. Chlapeček Matyáš váží 3450 gramů, jeho délku změří zdravotní sestry až v pondělí. Další čtyři porodnice v regionu na první letošní miminko teprve...

 

 „Během porodu tak reaguje přímo na aktuální bolest. Tišící látka je aplikována v předem stanovených bezpečných mezích. PCA metodu jsme našim rodičkám nabídli poprvé ve zkušebním režimu v létě a řada rodiček si ji pochvalovala. Proto jsme se rozhodli tento typ analgesie zařadit do standardní nabídky," popisuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Junk.

Loni se v Plzni narodilo o 79 chlapců více než dívek

Loni přišlo na svět v západočeské metropoli celkem 3861 dětí, z toho bylo 1891 holčiček a 1970 kluků. Přibylo také 62 dvojčátek a jedna trojčata. Ta se v Plzni narodila po poměrně dlouhé době, naposledy to předtím bylo v roce 2017. „Počet nově narozených dětí byl v loňském roce za poslední tři roky ale nejnižší. V roce 2020 se v Plzni narodilo 4134 dětí a v roce 2021 dokonce 4231. Chlapců přitom bylo vždy více než děvčat,“ uvedl starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Nejvíce dětí se narodilo měsíci červnu, bylo jich 355, naopak nejméně miminek, 282, přišlo na svět v dubnu. „Nejoblíbenějším holčičím jménem v Plzni byla v loňském roce Eliška, nosit jej bude 89 dívenek. Následuje ji 74 Sofií, 72 Aniček, 57 Viktorií a 54 Natálek. Hned za nimi jsou Terezky, Julinky a Adélky,“ vyjmenoval místostarosta centrálního obvodu Pavel Šrámek (Piráti).  Stále častěji se ale matrikářky setkávají i s neobvyklými jmény. U děvčat to v roce 2022 byla například Holly, Riona, Ruby nebo Thálie. U chlapců pak Joel, Luka, Negun či Platon. 

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky statistika narození dětí, porodnost, počet dětí, nejčastější jména, narozené děti, porodnost, krajské nemocnice, nemocnice Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni přišlo na svět v nemocnicích Plzeňského kraje 1398 dětí, mezi jmény kraluje Eliška a Jakub  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.