Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Porodnice umožňuje ženám, aby si při porodu dle potřeby dávkovaly látku tišící bolest. Stačí stisknout tlačítko

Zatím ne příliš rozšířený, ale přesto stále populárnější způsob úlevy od porodní bolesti mohou využívat ženy, které se rozhodnou pro porod ve Stodské nemocnici. Jedná se o pacientkou kontrolovanou analgesii (PCA), jejíž účinek si určuje sama rodička. Má v ruce tlačítko, kterým ovládá podle vlastní potřeby postupné dávkování tišící látky. Během porodu tak reaguje přímo na aktuální bolest.

„PCA metodu jsme našim rodičkám nabídli poprvé ve zkušebním režimu v létě a řada rodiček si ji pochvalovala. Proto jsme se rozhodli tento typ analgesie zařadit do standardní nabídky stodské porodnice vedle tradičních metod jako je inhalační nebo epidurální analgesie s tím, že rodička si může zvolit, co ji bude vyhovovat,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Michal Junk.

Postup je takový, že ženě je před porodem na porodním sále zaveden zvláštní žilní vstup do paže. Tím je podáváno pomocí speciální pumpy analgetikum, které má prakticky okamžitou účinnost, a naopak organismus jej relativně rychle odbourává. „Pacientka si přitom tlačítkem aplikuje dávku sama a dle intenzity bolesti na ni reaguje v odpovídající míře a v podstatě v reálném čase. Velikost dávek a ostatní bezpečnostní parametry jsou nastaveny anesteziologem,“ doplňuje primář a upřesňuje, že látku je možno podávat po celou první dobu porodní a na začátku doby druhé.

„Metoda PCA je poskytována rodičkám bezplatně. V českých nemocnicích je zatím rozšířena více na chirurgických nebo ortopedických odděleních jako pooperační analgesie, kdy touto metodou pacient tiší pooperační bolesti, například po výměně kloubů. Postupně ji ale zařazují do své nabídky i porodnice. Stodská patří mezi první na západě Čech," doplnil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stodská nemocnice

Štítky porod, Stodská nemocnice, tišící látka, látka tišící bolest, dávkování tišící látky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnice umožňuje ženám, aby si při porodu dle potřeby dávkovaly látku tišící bolest. Stačí stisknout tlačítko  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.