Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Agresivní skialpinista brutálně napadl v chráněném území dva strážce Národního parku Šumava

Skialpinista brutálně napadl dvojici strážců Národního parku Šumava poté, co ho upozornili na to, že vstoupil do chráněného území mimo značenou stezku. Incident se stal v oblasti Rozvodí v přírodní památce Královský hvozd na Železnorudsku. Oba strážci při konfliktu utrpěli četná zranění. Loni v létě fyzicky napadl agresivní zahraniční turista jiného strážce parku v oblasti Černého jezera.

„Dva strážci Správy NP Šumava při běžné kontrole upozornili dva skialpinisty na to, že vstoupili do chráněného území mimo značenou stezku a že jim hrozí postih. Po tomto slovním upozornění však okamžitě došlo k fyzickému napadení obou strážců. Útočník jim způsobil četná zranění,“ popsal okolnosti incidentu mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák. „Oba lyžaři následně místo incidentu opustili. Naši strážci prostřednictvím krizové linky 158 přivolali pomoc. Zároveň byli vyrozuměni členové Horské služby, kteří na místo incidentu přijeli poskytnout první pomoc napadeným mužům. Oba strážci byli následně převezeni k ošetření do Klatovské nemocnice a věc začala šetřit Policie ČR,“ doplňuje Jan Dvořák. Jeden ze strážců měl utrpět zranění hlavy. Policie případ vyšetřuje jako přečin násilí proti úřední osobě. Útočníkovi hrozí až čtyřletý trest vězení.

Oblast Královského Hvozdu na Železnorudsku je v zimním období oblíbenou destinací pro skialpinisty. Avšak na celém území Přírodní památky Královský Hvozd a Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero je možné se pohybovat pouze po přístupných turistických trasách. To ale mnozí lyžaři nedodržují, navíc vjíždějí do lesních porostů, což vysloveně zakazuje zákon o lesích a to na celém území České republiky.

„Na Šumavské kopce míří každoročně stále více vyznavačů skialpinismu. Největší nápor zažívá právě oblast Královského hvozdu, respektive Prášilsko. Oblíbeným místem pro tuto zimní aktivitu je také okolí Třístoličníku, Plechého a Plešného jezera, které vyhledávají především lyžaři z Rakouska a Německa,“ vyjmenovává vedoucí Stráže přírody Správy NP Šumava Ondřej Drnovec. Právě v této jižní části Národního parku Šumava došlo k napadení strážců rakouskými lyžaři již před třemi lety. Avšak při tomto incidentu nedošlo k žádným zraněním.

Jiný incident se stal loni v létě nedaleko od Černého jezera, kde se skupina zahraničních turistů pohybovala v místech, kam je vstup zakázán. Když je strážce vyzval ke kontrole dokladů,  jeden muž ho hodil do jezera. Když strážce vylezl z vody, agresivní turista na něj opět zaútočil, dal mu hlavičku a způsobil mu zranění. Bohužel se ho nepodařilo vypátrat a zadržet. Několik dalších útoků na strážce se stalo loni v zimě.

Obětí drsného napadení ze strany zahraničních turistů se stal v oblasti Černého jezera strážce Národního parku Šumava. Cizinci se pohybovali u jezera v místech, kam je vstup zakázán. Když je strážce vyzval ke kontrole dokladů, jeden z cizinců,...

„Naši strážci, kteří pravidelně spolupracují s policisty, se teď v zimě zaměřují na dohled v těchto, pro skialpinisty atraktivních lokalitách. Snaží se působit především preventivně, ovšem musejí přistoupit i k udělování pokut. Ty se na místě pohybují v řádech tisíců korun. Pokud se však přestupek dostane do správního řízení, může pokuta dosáhnout až výše sto tisíc korun,“ upozorňuje Jan Dvořák.  

„Pokud lyžaři mají rádi přírodu a svojí zálibou nechtějí ohrožovat živočichy, pro které je zima nejtěžší, život ohrožující částí roku, nechtějí způsobovat nevratné škody na lesních porostech a chtějí vyhnout se pokutě za porušování zákonů, stačí, aby se pohybovali pouze po značených a v zimě přístupných turistických cestách. Nebo mohou využívat například sedm ski-touringových tras v oblasti Špičáku, které vytvořilo město Železná Ruda společně se Správou NP Šumava. Informace o nich jsou k dispozici na internetových stránkách města Železná Ruda nebo Správy NP Šumava,“ řekl Dvořák.

Šumava je jediným územím ve střední Evropě, kde se vyskytuje životaschopná populace přísně chráněného tetřeva hlušce. Žije zde také celá řada dalších chráněných živočichů, například tetřívek obecný, rys ostrovid, vlk obecný a další. Všechna tato zvířata jsou velmi citlivá na rušení zvláště v zimním období, kdy nemají k dispozici dostatek potravy. Proto co nejvíce šetří energií a každé jejich vyrušení může vést až k jejich úmrtí.

Stále častěji se strážci potýkají v posledních letech také s množstvím lidí, kteří se koupají v ledovcových jezerech a porušují tak přísný zákaz. Takový případ už se řešil i loni a byly uloženy přísné pokuty, které mohou vyšplhat až na 100 tisíc korun. Předloni se po jezeře také proháněl cizinec na paddleboardu. Rovněž i někteří přistižení plavci se vůči strážcům parku chovali agresivně, padaly také různé nadávky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky napadení strážců NP Šumava, agresivní skialpinista, strážce NP Šumava, NP Šumava, zraněný strážce, Národní park Šumava, chráněné území, úraz, Královský hvozd, zima, Jan Dvořák, Černé jezero, Rozvodí, Klatovská nemocnice, a.s., Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Agresivní skialpinista brutálně napadl v chráněném území dva strážce Národního parku Šumava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.