Restaurace v Plzni jsou zavaleny telefonáty hostů, kteří si rezervují místa na odpoledne a večery příštího týdne. Na pondělní otevření vnitřních prostor, které bude možné díky dalšímu rozvolnění protiepidemických opatření, jsou připravené. Většina z nich v reakci na vyšší ceny vstupů zdražila pivo i jídlo.
„Připravovali jsme se na to už od zimy, nejsme teď v chaosu, ale takzvaně v blocích. Vše máme nakoupeno, piva je dost. Otevřeme hned v pondělí dokořán. Ve všech restauracích máme nové menu," uvedl spolumajitel sítě pěti velkých plzeňských restaurací firmy Hospodská Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR.
Podle Kastnera mohou mít některé restaurace nedostatek zásob. „Ale dodavatelé je objedou za jeden dva dny, teď budou mít spíš problémy ti dodavatelé. Hospodští dnes doobjednávají, speciální závozy budou i o víkendu a v pondělí. Všichni se s tím vyrovnají. A nepotřebují hned v pondělí vyjet s celým menu. Stačí to, co budou mít, a hlavně že se otevře a že se budou moct lidé kde schovat a dát si pivo. A toho je dost," řekl Kastner.
Očkává, že dva tři týdny bude ve vnitřních prostorách plno, ale záleží na počasí. „Čekám nával rezervací, ode dneška už rychle nabíhají. Na dva týdny budeme plní, ale nečekám nějaký karneval," řekl. Kastner doporučil, aby si lidé zejména ve vyhlášených hospodách co nejdříve rezervovali místa. Do hospody teď určitě s testem a s rezervací, uvedl.
Hygienici a policisté podle Kastnera do restaurací, které mají otevřené zahrádky, chodí kontrolovat testy na covid-19. „Byli u nás před dvěma dny. Ale chovají se zodpovědně, pěkně a na nic závažného nepřicházejí. Solidní jsou také zákazníci, na jejich otázky mají slušnou odpověď," konstatoval Kastner. Hosté na zahrádkách se teď podle něj dva týdny příliš neopíjeli a vážili si toho, že mohou po osmi měsících opět do hospody. „Nabádáme je všechny, aby byli zodpovědní, ať to není žádný karneval, to by bylo velmi hloupé," řekl.
Kastner má zatím předběžnou verzi parametrů platných pro otevření vnitřních prostor restaurací, hospod a barů a čeká na finální. Zatím je jasné, že podobně jako na zahrádkách budou smět být uvnitř jen čtyři lidé u stolu a 1,5 metru od sebe.
Podle Kastnera zdražují pivo i jídlo všechny velké restaurace v Plzni. „Všichni jsme se na sebe dívali, všichni jsme šli nahoru. A my rozhodně nebudeme těmi, kteří by lákali na nízkou cenu, protože chceme být známí kvalitou, která něco stojí. Musíme se ale pořád přizpůsobovat hostovi a hledat, kde je rozumná míra cen," konstatoval. Hospodská zdražila do pěti korun na půllitru dvanáctky Pilsner Urquell a o deset až 15 procent jídlo. „Ale kvůli tomu, že máme úplně nové menu, tak to vlastně není s čím porovnat," řekl. Restaurace se zařadily do řady subjektů, které zdražovaly. „Prostě se přizpůsobujeme vstupům. Není to ale kompenzace toho, že jsme měli zavřeno. Potřebujeme dostat lidi do hospod," dodal.
Firma Hospodská měla po celou pandemii jako prioritu udržet zaměstnance. Zůstala jich valná většina, jen pár lidí odešlo mimo obor.
Některé restaurace v Plzni v minulých dnech v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a na doporučení hnutí Otevřeme Česko-Chcípl PES otevřely už své vnitřní prostory s předstihem. U případného soudu o sankce by podle právníků uspěly.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.