Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kachny vyrážejí z centra města se svými čerstvě vylíhnutými mláďaty na dobrodružnou výpravu k řece

Pro dospělého člověka je to deset patnáct minut svižné chůze. Pro letící samici kachny divoké tak maximálně minuty tři. Ale pro samici kachny divoké se šesti čerstvě vylíhnutými mláďaty trvá cesta z centra Plzně k řece Radbuze minimálně na půl dne.

Město Plzeň se nachází na soutoku čtyř řek a populace místních kachen divokých je hnízděním v zastavěné části města známá. Své o tom vědí nejen pracovníci záchranné stanice zvířat, ale i strážníci městské policie, kteří již několikrát v minulosti samici s kachňaty doprovázeli a převáděli přes rušné komunikace.

V těchto dnech se proto může stávat, že lidé v centru města na chodníku potkají kachnu s mláďaty která si se svým potomstvem vykračuje ulicemi směrem k řece. Posledním takovým případem byla kachna, které se vylíhlo z vajíček všech šest mláďat kdesi v zeleni na náměstí Českých bratří u finančního úřadu. Kachní matka se proto vypravila s mláďaty pěšky k řece Radbuze někam pod areál DEPO 2015.

„Naštěstí se nám podařilo samici se šesti mláďaty na náměstí Českých bratří odchytit. Převezl jsem je na řeku Radbuzu pod jez do Doudlevec k vodárně, kde jsme je vypustili,“ popsal aktuální případ Karel Makoň z plzeňského Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva. Kachní rodinka tam nemusela riskovat zdlouhavou a pro ně nesmírně nebezpečnou cestu ulicemi města.

Divoká kachna si opět vybudovala hnízdo na střeše devítipatrové budovy v centru města. Mláďata umí bezpečně dostat dolů

Své hnízdo si vybudovala divoká kachna přímo na střeše devítipatrové moderní budovy Paláce Ehrlich v samotném centru Plzně. Z výšky shlíží do Šafaříkových sadů a na dohled má i řeku Radbuzu. Aktuálně sedí kachna na hnízdě na vejcích uprostřed...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky kachna divoká, mláďata kachny, kachna šla k vodě, pomoc kachně s mláďaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kachny vyrážejí z centra města se svými čerstvě vylíhnutými mláďaty na dobrodružnou výpravu k řece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.