Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divoká kachna si opět vybudovala hnízdo na střeše devítipatrové budovy v centru města. Mláďata umí bezpečně dostat dolů

Své hnízdo si vybudovala divoká kachna přímo na střeše devítipatrové moderní budovy Paláce Ehrlich v samotném centru Plzně. Z výšky shlíží do Šafaříkových sadů a na dohled má i řeku Radbuzu. Aktuálně sedí kachna na hnízdě na vejcích uprostřed spleti kabelů, obklopena klimatizačními jednotkami.

„Na střeše jedné z největších budov místní zástavby sedí tato kachna již podruhé. O hnízdě víme už od loňska, kdy zde vyseděla a následně volným pádem dolů dostala celkem čtyři mláďata. Letos zatím na vejcích sedí a nebojte se nic, opravdu ví sama dobře, co dělá,“ popsal neobvyklou zálibu kachny divoké ve výškách Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

Kulhající kačer je vyhlášený milovník

V Plzni ovšem budí rozruch ještě jiná kachna divoká. V tomto případě se ale jedná o kačera, který už si vysloužil přezdívky Jeoffrey de Peyrac nebo Casanova. Za poslední měsíc totiž celá řada obyvatel Plzně informovala zvířecí záchranáře o výskytu párů kachen divokých rozsetých po celé Plzni. Jednou lidé oznamovali jejich pohyb na parkovišti před Kauflandem na Roudné, pak v Mlýnské strouze, pak zase na náplavce na Radbuze, pod Lochotínskou lávkou na Mži, na Doubravce u Rokycanské třídy a dokonce i před nákupním centrem Luna na Borech. Zatímco samice kachny divoké je vždy jiná, zamilovaný samec, který se jí dvoří, je vždy jeden a ten samý kačer. Jeho charakteristickým poznávacím znamením je, že silně kulhá.

„Lidé nám hlásí, že má kačer zlomenou a deformovanou nohu. Já si tedy neumím představit, že by samců kachny divoké se zlomenou a špatně srostlou nohou, bylo v Plzni více! Když mi jedna slečna hlásila kulhajícího Casanovu z Lobezské ulice na Slovanech, cachtajícího se zase s jinou samicí v louži hned vedle silnice, požádal jsem ji, aby mi onoho samce i samici nafotila. Tak ho tedy máme zachyceného v celé kráse i se samičkou, která tam někde určitě snáší do hnízda. Koneckonců do hnízda každý den jedno vajíčko teď snáší divoké kachny úplně všude. A nebo už sedí na vejcích a čekají, až se jim vylíhnou mláďata, aby je mohly odvést k vodě a vše zopakovat za rok,“ dodal Karel Makoň. Je velmi pravděpodobné, že kulhající kačer Casanova je otcem budoucích mláďat, která se už brzy vylíhnou na střeše zméněného Paláce Ehrlich.   

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky kachna divoká, kachna na hnízdě, hnízdo na střeše, Palác Ehrlich, záletný kačer, kulhající kačer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divoká kachna si opět vybudovala hnízdo na střeše devítipatrové budovy v centru města. Mláďata umí bezpečně dostat dolů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.