Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeň počítá příští rok s výdaji 9,4 miliardy Kč, opozice rozpočet kritizuje za to, že je málo proinvestiční

Město Plzeň příští rok počítá s příjmy 7,689 miliardy korun a s výdaji 9,357 miliardy Kč. Schodek 1,668 miliardy Kč pokryje ze svých fondů, hlavně fondu rezerv a rozvoje, kde má město 1,8 miliardy Kč a dalších 200 milionů si drží na dopady energetické krize. Příjmy plánuje město o 19 procent vyšší proti letošnímu rozpočtu, výdaje mají vzrůst o 9,9 procenta.

Na stavební investice plánuje město vydat příští rok 2,723 miliardy korun, letos byl plán zhruba o 70 milionů Kč nižší. "Budeme investovat hlavně do staveb, které Plzeňané pocítí v každodenním životě," řekl primátor Roman Zarzycký (ANO). Mezi významné projekty patří například rekonstrukce tramvajové trati Koterovská, stavba vodárenského souboru Litice, revitalizace bytových domů v Korandově ulici, dokončení Centra služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici, prodloužení ulice u Panasoniku, rekonstrukce tramvajové trati Zbrojnická a náměstí Republiky, revitalizace konečné tramvaje číslo 4 u Borského parku a zázemí točky tramvají Kapířova-Dobřanská na Borech.

Hlavní díl příjmů tvoří příjmy z cizích daní ve výši 6,05 miliardy Kč. "Jsou nastaveny po všech jednáních velmi konzervativně," řekl primátor, který má v gesci také ekonomiku města. Příjmy z pronájmu městského majetku mají být 305 milionů Kč, inkaso z přijatých transferů 285 milionů, z poplatků a odvodů 252 milionů a příjmy z úroků 152 milionů korun.

"Nejvíce výdajů, tedy 38 procent, je na dopravu," řekl primátor. Na chod města a městské policie půjde celkem 1,03 miliardy Kč, výdaje spojené se správou komunikací jsou naplánovány na 280 milionů Kč, na správu domů 253 milionů Kč a na systém odpadového hospodářství 222 milionů Kč. Příspěvkové organizace, jako jsou Divadlo J. K. Tyla, Divadlo Alfa, zoo, knihovna, základní školy a další, získají 1,318 miliardy Kč. Městské dopravní podniky dostanou 1,308 miliardy korun na úhradu prokazatelné ztráty.

Podle opozice není rozpočet proinvestiční

"Rozpočet není proinvestiční a je silně orientován na růst výdajů, zejména provozních," řekl předseda opozičního klubu zastupitelů Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) David Šlouf (ODS). Podle něj byla většina staveb plánovaných na příští roky připravená a rozběhnutá minulým vedením města, nových zahajovaných akcí je minimum. Odbory města, které investují, jsou podle něj "naprosto podfinancované". „Čtrnáctiprocentní meziroční nárůst provozních výdajů poukazuje na prioritou koalice ANO, Piráti, STAN a PRO Plzeň. Tou je PR, marketing, správa, rozdělování dotací a bezuzdné utrácení," zdůraznil Šlouf. 

"Rezignovali jste na budoucí kapitálové výdaje, o čemž vypovídá stav projektové přípravy," řekl. Na nové projekty je podle Šloufa vyčleněno meziročně 3,6krát méně, počet projektů je ani ne šestinový. "Připravili jsme 12 lokalit s 600 byty, připravte peníze na projekty, aby se daly soutěžit. Se současným přístupem se do konce volebního období nepodaří zkolaudovat ani jeden byt," uvedl Šlouf. Podle Zarzyckého měla koalice 50 dnů na projektovou přípravu a v současné době se soustředí hlavně na projekty spolufinancované dotacemi. Zejména na kofinancování má město ve fondech zhruba 1,8 miliardy korun.

„Všichni, zejména pak hnutí STAN, proklamovali, že v aktuálním volebním období postaví přes 1000 bytů. V návrhu rozpočtu však žádné alokované finanční prostředky na byty nejsou, a ačkoliv jsou již zpracovány záměry na téměř 600 bytů, rozpočet s nimi ani výhledově nepočítá. Není postaven na žádné strategii, je poskládán bez ladu a skladu, chybí cyklostezky i investice do zkvalitnění dopravy v Plzni. Současná koalice jednoduše rezignovala na rozvoj města,” uvádí zastupitel Petr Suchý (TOP 09).

Jako jednu z nejhorších položek rozpočtu označil Šlouf nárůst úhrady prokazatelné ztráty dopravních podniků, která se má v příštích čtyřech letech zvýšit každý rok o 100 milionů korun. Ale není tam zapsáno proč, řekl. Zastupitel Petr Suchý (TOP 09) dodal, že vedení města rovněž rezignovalo na jakékoli úspory dopravních podniků a jejich výdaje meziročně vzrostou o 15,5 procenta. Suchý dodal, že počká do února, kdy koalice v programovém prohlášení řekne, jaké projekty bude v příštích čtyřech letech realizovat. "Říkali jste dopředu, že nebudete koalice velkých investic, to vím. Ale vidím tam (v rozpočtu) velký tlak na šetření provozních peněz," uvedl. Úspory na provozy bazénů, zimního stadionu, městské zeleně a na provozu škol označil za nereálné a neúspěšně navrhl výrazné posílení peněz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky rozpočet města, investice, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň počítá příští rok s výdaji 9,4 miliardy Kč, opozice rozpočet kritizuje za to, že je málo proinvestiční  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.