Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Americká se po dvou letech v novém režimu opět otevře pro automobily. Rezidenti si stěžují, že se na ně zapomnělo

Na Americkou třídu v Plzni se v pátek 1. září po dvou letech vrátí automobilová doprava. Bez omezení budou moci řidiči projíždět ulicí od 20 hodin večer do 5 hodin ráno. Přes den se naopak současný režim zpřísní. Například úsekem Goethova – V Šipce bude moci projíždět už jen MHD, zásobování a vozidla policie či hasiči se záchrankou. Tím ale vzniká problém pro část občanů, kteří na Americké bydlí. Stěžují si, že na ně město zapomnělo.

„Z výjimek pro vjezd vypadla dopravní obsluha, což v podstatě znemožňuje, aby se lidé bydlící po pravé straně Americké nad Jungmannovou ulicí legálně dostali domů. Mají sice modrou parkovací rezidenční zónu, ale vjet na ní můžou jen mezi 20. a 5. hodinou,“ stěžuje si například rezident Zdeněk Fairaisl.

Obyvatelé uvedené lokality napsali na Odbor dopravy a životního prostředí, ÚMO Plzeň 3 a dostalo se jim od úředníka zajímavé doporučení, jak jejich situaci vyřešit. „Jediný legální způsob, jak se dostat do modré rezidentské zóny na Americké je podle úředníka takový, že se řidič otočí ve směru jízdy od Klatovské do protisměru před křižovatkou s Jungmannovou ulicí. Nevím jestli otáčení v nejužší čísti Americké přispěje k větší plynulosti dopravy, ale na závěr úředník přidal ještě jednu radu. A to, že si máme označit auto cedulkou zásobování objektu Americká 13,“ uvedl Fairaisl. Obyvatelé teď stojí před volbou, zda mají komplikovat průjezd otáčením v křižovatce, nebo raději zvolit drobný podvod s cedulkou zásobování.

Uzavírka Americké pomohla vozům MHD

Americká třída se jako jedna z hlavních dopravních tepen uzavřela pro automobilovou dopravu před dvěma roky, což přineslo zklidnění lokality a hromadná doprava už nenabírá zpoždění. Vozidla od té doby nesměla projíždět úsekem od Škroupovy ulice po Resslovu ulici, v opačném směru od Goethovy ulice po ulici v Šipce. Cílem bylo zklidnit významnou městskou třídu, zlepšit podmínky pro pěší, cyklodopravu, a zejména pak pro městskou hromadnou dopravu, která nabírala při průjezdu Americkou mnohaminutová zpoždění. To vedlo u autobusů mimo jiné i k velkému nárůstu spotřeby pohonných hmot.

„Od pátku 1. září se změní dopravní režim na Americké v Plzni. Cílem je zachovat hladký průjezd MHD v dopravních špičkách a současně ulevit řidičům osobních automobilů v době, kdy se netvoří zácpy. Uzavřeným úsekem Americké projíždí za hodinu 65 až 80 vozidel MHD plus linkové autobusy a zhruba 120 ostatních vozidel,“ vysvětlila mluvčí radnice Hana Josefová.

„Přínos opatření pro zkvalitnění provozu MHD je nepopiratelný. Maximální zdržení spojů se z původních 16 minut snížila na pouhou 1 minutu. I proto jsme se rozhodli upravit režim tak, aby se změny nedotkly MHD, ta pro nás totiž zůstává jasnou prioritou. Nicméně od osmi hodin večer do ranních pěti již může Americká sloužit všem řidičům, tedy bude bez omezení průjezdná,“ konstatoval náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN).

Podle náměstka bohužel mnoho řidičů současná měkká omezení i zneužívá. Nová pravidla proto budou přísnější a bude pro policii i snazší jejich dodržování kontrolovat. „Výjimku povolující průjezd úsekem ve směru ulic Goethova - V Šipce budou mít od září už jen autobusy a trolejbusy, zásobování na Americké, vozidla policie a IZS. Ubydou tedy vozidla taxi a ostatní dopravní obsluha, která bude možná jen ve směru od Klatovské třídy. Dopravní obsluha Tylovy ulice v úseku mezi Klatovskou a ulicí Kardinála Berana bude muset využívat průjezd ulicí V Šipce,“ upřesnila Josefová.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Americká třída, uzavření Americké třídy, uzavírka, MHD, plynulost provozu, rezidenti si stěžují, otevření Americké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americká se po dvou letech v novém režimu opět otevře pro automobily. Rezidenti si stěžují, že se na ně zapomnělo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.